Nyt Suomessa voidaan antaa koronavirusnäyte myös kurlaamalla.

Terveystalo on talven aikana kerännyt koronanäytteitä sekä kurlaamalla että nenänielusta, ja verrannut näiden näytteenottotapojen tuloksia toisiinsa.

Terveystalon testissä jokainen annettu kurlausnäyte antoi saman tuloksen kuin nenänielusta otettu näyte. Kurlausnäytteenotolla on viranomaisten hyväksyntä ja näytteenottotapa onkin nyt otettu viikolla 11 ensimmäisenä käyttöön joissakin Terveystalon koronatestauspisteissä. Näitä löytyy nyt suuremmista kaupungeista.

Kurlaus on nopea ja luotettava näytteenottotapa, joka soveltuu miellyttävyytensä ansiosta hyvin oireettomien henkilöiden testaukseen. Näyte analysoidaan PCR-menetelmällä ja tulokset valmistuvat noin vuorokauden sisällä näytteenotosta.

– Lähityö on monelle työnantajalle ja elinkeinoelämälle välttämättömyys. Testaamalla oireettomia henkilöitä aktiivisesti voidaan varmistaa turvallinen tapa tehdä lähityötä, Terveystalon laboratoriodiagnostiikasta vastaava johtaja Piia Aarnisalo toteaa.

Maaliskuussa voimaan tulleen THL:n ohjeistuksen mukaan koronatestiin tulisi hakeutua myös Koronavilkun hälytystilanteissa.

– Mahdollisten altistumistilanteiden sekä työyhteisöiden testauksen lisäksi jokainen voi ennen välttämättömiä lähipiirin, sukulaisten ja ystävien tapaamisia tai matkustusta varmistaa kurlausnäytteellä, ettei kanna tartuntaa oireettomana, Aarnisalo jatkaa.

Sopii hyvin myös lapsille

Jotta epidemia saadaan pidettyä hallinnassa, kynnyksen testaukseen on oltava matala. Aktiivisella testaamisella myös kaikki vähäoireiset kantajat saadaan tunnistettua ja epidemian leviämistä hillittyä, Terveystalon Aarnisalo toteaa.

– Kurlaus on näytteenottotapana huomattavasti nenänielunäytettä miellyttävämpi, joten kenenkään ei enää tulisi jättää käymättä koronanäytteenotossa sen epämukavuuteen vedoten, hän jatkaa.

Nenänielunäyte on vakiintunut ensisijainen näytteenottotapa oireisten henkilöiden testaamiseen, mutta miellyttävämpää koronakurlausta voidaan hyödyntää tilanteissa, joissa nenänielunäyte ei onnistu.

– Esimerkiksi ne, joilla on alttius nenäverenvuotoon, tai nenänielunäytteenottoa pelkäävät henkilöt voivat saada lähetteen suoraan kurlausnäytteenottoon. Kurlaus sopii myös lapsille, jotka osaavat kurlata, kertoo Aarnisalo.

Faktaa kurlausnäytteestä

Kurlausnäyte on viranomaisen hyväksymä nenänielunäytteelle vaihtoehtoinen tapa ottaa koronanäyte.

Testaustavan luotettavuus todennettiin Terveystalon ja SYNLAB:in yhteisessä menetelmävalidoinnissa. Testissä oli mukana kattavasti sekä oireisten että oireettomien henkilöiden näytteitä.

Kurlausnäyte analysoidaan PCR-menetelmällä ja tulokset valmistuvat noin vuorokaudessa

Testin hinta on 135 euroa Kela-korvauksen jälkeen.