Naisten gynekologiset syövät ovat yleisiä, mutta penissyöpä puolestaan hyvin harvinainen. Vaikka murrosikäinen hämmästelee peniksessään tapahtuvia muutoksia, laikkuja ja punoituksia ja pelkää pahimmassa tapauksessa syöpää, siihen ei ole hyvin suurella todennäköisyydellä mitään syytä. Penissyöpä on vanhojen miesten harvinainen tauti.

Penissyöpään sairastuu länsimaissa vain yksi sadasta tuhannesta miehestä. Suomessa diagnoosin saa joka vuosi toistakymmentä henkeä. Yli puolet penissyövistä todetaan, kun henkilö on noin seitsemänymmentävuotias. Tulee muistaa, että penissyöpä ei ole sama kuin kivessyöpä, joka on paljon yleisempi.

Penissyövän ennuste ei ole kovin hyvä. Viiden vuoden kuluttua on elossa vain puolet.

Penissyöpään sairastumista edesauttaa papilloomavirus, HIV-tartunta tai jos miehellä on kovin ahdas esinahka.  Myös seksikumppaneiden suuri määrä on riskitekijä.

Penissyövän takia voidaan joutua amputoimaan koko penis. Usein myös kirurginen hoito riittää.

Taudin oireina ovat muun muassa ihottuma, punoitus, haavaumat, limaneritys ja kipu. Solumuutosten kehittyminen syöväksi voi kestää jopa kaksikymmentä vuotta.

Penissyövälle altistava papilloomavirus tarttuu yhdynnässä, jossa ei ole käytetty kondomia, sekä suuseksissä tai käsien välityksellä. Tämä edellyttää sitä, että kädellä kosketetaan ihoaluetta, jossa on kondyloomia ja sen jälkeen kosketetaan välittömästi toisen henkilön sukupuolielimiä. Papilloomavirukselta välttyäkseen olisi syytä harrastaa turvaseksiä.

Nuorten miestenkin on siis syytä ajatella sukupuolikäyttäytymistään kauaskantoisemmin kuin tähän asti.