Kaikki tietävät, että Aloe veraa käytetään ihonhoidossa. Myös Aloe veran käyttäminen ravintolisänä yleistyy jatkuvasti. Mutta tiesitkö, että Aloe veraa voi käyttää ruoanlaitossa ja vaikkapa salaattikastikkeessa? Luit aivan oikein.

Aloe veraa on käytetty sekä sisäisesti että ulkoisesti jo tuhansien vuosien ajan. Kasvi sopii myös hyvin smoothieihin, mocktaileihin, nice-creamiin tai: terveellisiin salaattikastikkeisiin.

Ennen kuin alat popsia ikkunalaudalla keikkuvaa aaloekasvia tai juoda jääkaapissa olevaa Aloe vera -juomaa, kannattaa selvittää muutama perusasia. Forever Living Productsin tuoteasiantuntija Gabriela Johansson opastaa:

Minkälaista Aloe veraa voi syödä?

–Erilaisia Aloe-suvun lajikkeita tunnetaan noin 400 – niillä kaikilla on yksilölliset ominaisuutensa ja käyttökohteensa. Ruoanlaitossa ja ravintolisissä käytetään erityisesti yhtä lajiketta, joka on nimeltään Aloe barbadensis Miller.

– Jos ostat kokonaisen kasvin kokkailua varten, valitse oikea lajike tarkasti. Silloin vältät Aloe veran ei-toivotut vaikutukset. Hyvissä puutarhaliikkeissä lajikkeet osataan erottaa toisistaan, mutta kukkakaupat eivät aina tiedä, mitä ne myyvät. Voit varmuuden vuoksi ostaa laatutestattua ravintolisää.

Miten Aloe veraa valmistetaan?

–Aloe veraa ei kannata kypsentää, jotta sen hyödylliset ravintoaineet ja maku eivät tuhoudu. Aloe veraa tulee käyttää elävänä ravintona. Aloe veraa voi halutessaan kypsentää, kuten muitakin vihanneksia, mutta kypsennettäessä kasvista häviää ravintoaineita.

Voiko koko kasvin käyttää?

–Jos kasvatat kasvin itse, tarkista aivan ensiksi, mikä Aloe vera -lajike on kyseessä. Kun valmistat kasvista ruokia ja juomia, kasvin ulkokuori pitää aina poistaa.

Ehkä helpointa valmistaa salaattikastike Aloe verasta on käyttää valmista Aloe vera -juomaa. Alla ohje:

Salaattikastike

1,5dl Forever Aloe Vera Gel-juomaa

2 tlk pilkottua ananasta tai mangoa

1 tlk puristettua lime-mehua

1 tlk silputtua korianteria

0.5 tlk silputtua minttua

0.5 tlk inkivääriä

0.5 tlk chiliä

Suolaa ja pippuria

Tiesitkö että ikääntymismuutoksia voi hoitaa helposti, kivuttomasti ja edullisesti pistoshoidoin? Kysy rohkeasti suomalaiselta esteettiseltä klinikalta, Medical Clinic Luxilta. Katso tästä lisää.