Koronaepidemia ei ole Suomessa vielä ohi. Nyt S-ryhmä haluaa tarjota kuluttajille vaihtoehdon terveytensä tarkkailuun.

Jo aiemmin kaupoista on löytynyt kotona tehtäviä antigeenitestejä. Nyt tulevat uudet vasta-ainetestit.

Mitä eroa on antigeenitestillä ja vasta-ainetestillä

Antigeenitestissä näyte otetaan joko syljestä tai nenästä. Uudet vasta-ainetestit vaativat sormenpäästä otettavan verinäytteen.

Antigeenitestin tulos soveltuu akuutin koronatartunnan toteamiseen. Huomioitavaa on toki se, että henkilöllä voi olla koronatartunta negatiivisesta tuloksesta huolimatta, sillä taudin itämisaika saattaa olla kesken.

Kauppoihin nyt saatu vasta-ainetesti kertoo mahdollisesta aiemmasta koronatartunnasta eli onko henkilö sairastanut koronan. Se kertoo myös koronarokotuksesta.

Tähän mennessä vasta-ainetestejä ovat Suomessa tehneet lähinnä yksityiset terveysasemat lääkärin lähetteellä. Koska vasta-aineet muodostuvat vasta viikkojen jälkeen tartunnasta, testillä ei voida arvioida, onko henkilöllä testaushetkellä koronainfektio. Positiivisella tuloksella ei myöskään voida arvioida, onko henkilöllä immuniteetti koronavirusta vastaan.

THL muistuttaa, että mikään kotitesti ei ole sataprosenttisen tarkka. Fimea taas valvoo, että kuluttajille myytävät kotitestit ovat vaatimusten mukaisia. Tästä osoituksena on CE-merkintä, jonka alla on ilmoitetun laitoksen tunnusnumero.

Primacovid on sveitsiläisen lääkeyhtiön Priman valmistama ja sitä myydään kaupoissa 14,90 euron hintaan. Ilta-Sanomien haastattelemat asiantuntijat eivät juurikaan nähneet testille hyötyjä.