Britannian korva-, nenä- ja kurkkutautien lääkärien yhdistys ENT on julkaissut lehdistötiedotteen, jossa se kertoo uuteen koronavirukseen liitetystä erikoisesta huomiosta.

Sen mukaan useimmista maista on kuulunut viestiä siitä, että koronan saanut kärsisi anosmiasta eli hajuaistin puuttumisesta tai hyposmiasta eli hajuaistin lievemmästä heikkenemisestä.

ENT:n mukaan Saksassa on raportoitu, että jopa kahdella kolmasosalla tapauksista oli havaittu anosmiaa.

ENT huomauttaa, että jos kansalainen kadottaa hajuaistinsa, tai se heikkenee, hänen herätyskellonsa pitäisi soida. Heidän kannattaisi ryhtyä karanteeniin. Myös yhdysvaltalaiset terveysoppineet (Korva- ja kurkkutautilääkärien akatemia) on samoilla linjoilla: hajuaistihäiriöt saattavat hyvin olla jopa ainut merkki tartunnasta – ja tuolloin pitäisi pyrkiä estämään jatkotartuttaminen.

Suomessa on tähän mennessä vahvistettu laboratoriossa peräti 700 tartuntaa. Tartunnoista suurin osa, 438 kappaletta, on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS:issa.

Sairaalahoidossa on tietojen mukaan 50 koronaa sairastavaa – 13 heistä on tehohoidossa.

Todellinen tartunnan saaneiden luku on moninkertainen, arvioiden mukaan jopa 20-30-kertaisesti suurempi, koska kaikkia epäilyjä ei testata.

Suomessa on tähän mennessä kuollut yksi koronaviruksen saaneista. THL:n mukaan hän oli iäkäs.

Poista 1-3 luomea nopeasti ja turvallisesti radioaaltoveitsellä lääkärin tekemänä. Varaa aika Medical Clinic Luxista.

Presidentti Sauli Niinistö jätti omaisille surunvalittelunsa:

– Olen saanut vahvistetun tiedon siitä, että koronavirus on vaatinut Suomessa ensimmäisen uhrinsa. Otan osaa menehtyneen omaisten ja läheisten suruun. Tämä on samalla osoitus siitä, että koronaepidemia on Suomessa siirtymässä seuraavaan, yhä vakavampaan vaiheeseen. Toivotan voimia menehtyneen läheisille, kirjoitetaan Tasavallan presidentin kanslian tiedotteessa.

Apteekkituotteet luotettavasta suomalaisesta verkkokaupasta – tilaa nyt.