Kaupallinen yhteistyö: Repolar Pharmaceuticals Oy
Varsikin talviaikaan – kun useimmat meistä käyttävät päähineitä – päänahka joutuu entistä kovemmalle koetukselle.

Päänahan hilseily on ikävä vaiva, ja siitä kärsii valitettavan moni suomalainen. Mikä hilseilyyn auttaa, ja mikä parempaa: voiko siitä päästä eroon lopullisesti?

Erikoislääkäri Arno Sipposen mukaan hilse on selvä oire siitä, ettei päänahka ole kunnossa – se ei voi hyvin.

Useimmiten hilseen taustalla on tali-ihottuma. Harvinaisempia syitä voivat olla atopia, psoriaasi tai ruusufinni.

-Näiden seurauksena päänahan ihosolujen jakautuminen nopeutuu ja lopputuloksena on epäkypsien solujen muodostama näkyvä hilse, lääkäri kertoo.

Liian nopeasti uusiutuvassa ihossa ei ehdi myöskään syntymään riittävästi oikeantyyppisiä rasva-aineita eli lipidejä (keramideja), jotka estävät veden haihtumista iholta. Tämän seurauksena iho kuivuu.

Toisaalta hilseilevän päänahan ravinteikas alusta edistää hiivan lisääntymistä iholla ja seurauksena on usein päänahan tulehdus. Päänahan tulehdus edistää edelleen hilseilyä ja kierre on valmis.  

Ruokavalio ja hiustuotteet eivät paranna hilseilyä

Hilseongelman hoidossa on tärkeää poistaa ylimääräinen hilse päänahasta sekä saada sieni- ja/tai hiivainfektio hallintaan.

Toisin kuin monesti luullaan, ruokavalio, hiustenhoitotuotteet tai permanentit eivät paranna hilseilyä, erikoislääkäri Arno Sipponen tietää.

Riippumatta hilseilyn syystä suositellaan perushoidoksi usein, jopa päivittäin, tapahtuvaa hiusten pesua shampoolla. Apteekeissa myydään ketokonatsolia, seleeniä tai sinkkipyritionia sisältäviä shampoita. Lisäksi markkinoille on tullut myös luonnonmukaisempia, kuusenpihkauutetta sisältäviä shampoita, kuten AbiCare® Shampoo. Kuusenpihkan on todistettu tehoavan muiden muassa hiivaan, erikoislääkäri Arno Sipponen kertoo.

Joskus, onneksi harvemmin, hilse ei lähde, vaikka käyttäisikin siihen sopivia tuotteita. Silloin on aika lähteä lääkäriin. Tuolloin tehokkaampi paikallishoitovalmiste tai systeeminen antimikrobinen lääkitys voi olla aiheellinen.

Kuusenpihkauutetta sisältävä AbiCare® Shampoo puhdistaa ja kosteuttaa hiuksia ja hiuspohjaa sekä vähentää kuivuudesta tai hiivasienestä johtuvaa hilsettä. Saatavilla apteekeista.