Urheilutoimittaja Tapio Suominen on tehnyt sosiaalisen median sivuilleen avoimen päivityksen, jossa hän kertoo joutuneensa psykiatriseen sairaalaan osastohoitoon. Suominen on aina ollut avoin sairaudestaan julkisuudessa. Hän on toivonut avoimuudellaan poistavansa mystiikkaa ja tabuja mielen sairauksista.

-Tilannepäivitys, mies aloittaa ja jatkaa:

Tarjous: Viimeisiä viedään – tartu heti tilaisuuteen. Telian liittymän ostajalle 50 euron Lidl-lahjakortti kaupan päälle! Ei määräaikaisuutta. Tästä Telian sivuille.

-Mieli sakkasi. Nyt Hämeenlinnan psykiatrisella osastolla. Bipo on tylsä matkakumppani, hän viittaa bipolaariseen eli kaksisuuntaiseen mielialahäiriöönsä.

Hän kertoo uskovansa että selättää sairauden tilan tälläkin kertaa.

-Saan sähköä kolmesti viikossa. Uskon sen taas toimivan.

Tapion päivitystä on tykätty satamäärin, ja häntä tsempataan.

Mikä on kaksisuuntainen mielialahäiriö?

Kaksisuuntainen eli bipolaarinen mielialahäiriö (aikaisemmin myös maanis-depressiivisyys) on tyypillisesti kroonisena esiintyvä, elinikäinen ja helposti uusiutuva mielenterveyden häiriö, jossa mieliala vaihtelee huomattavasti tavallista voimakkaammin. Suomalaisessa psykiatriassa on vakiintunut käytännöksi jakaa sairaus kahteen päätyyppiin, tyypin I ja tyypin II kaksisuuntaiseksi mielialahäiriöksi.

Sairauden pääpiirre on toisiaan vaihtelevin välein seuraavat masennusjaksot ja joko hypomania- tai maniajaksot. Alttius sairaudelle on vahvasti periytyvä. Tyypillisesti sairaus puhkeaa varhaisessa aikuisiässä, noin 15–35-vuotiaana, ja tunnistettuna se on monesti hoidettavissa siten, että suhteellisen normaali elämä on mahdollista.

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on geneettiseltä syntymekanismiltaan lähempänä skitsofreniaa kuin masennusta. 

Tarjous: Viimeisiä viedään – tartu heti tilaisuuteen. Telian liittymän ostajalle 50 euron Lidl-lahjakortti kaupan päälle! Ei määräaikaisuutta. Tästä Telian sivuille.