Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL aikoo suositella koronarokotusten neljänsien annosten laajentamista loppukesästä.

Kyseessä on ennakkoarvio, ja tarkennettu lopullinen suositus valmistuu viimeistään elokuun alussa. Ennakkotiedon avulla kunnat ehtivät valmistautua rokotusten antamiseen.

THL:n tämänhetkisen arvion mukaan kolmen rokotteen sarjan jälkeen tehosterokotuksia annettaisiin seuraavasti:

  • 15.8. alkaen kaikille 65 vuotta täyttäneille
  • 1.9. alkaen kaikille 60 vuotta täyttäneille 
  • 1.9. alkaen kaikille 12–59-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin.

Suositus tulee perustumaan ajantasaiseen lääketieteelliseen ja epidemiologiseen arvioon. 

-Koronaepidemia hyvin todennäköisesti kiihtyy syksyllä. Lisäksi vanhempien ikäryhmien sekä riskiryhmiin kuuluvien suoja vakavaa koronatautia vastaa alkaa hitaasti hiipua. Tämänhetkisen tiedon valossa neljänsien annosten laajentaminen loppukesästä on perusteltua, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Iittalan kesäale – jopa 60 prosenttia pois hinnoista! Tästä kauppaan!

-Nuoremmilla vakava koronatauti on harvinainen, ja heillä kolmen annoksen antama suoja vakavaa tautia vastaan on vielä erittäin hyvä. Perusteet rokottaa kaikki terveet alle 60-vuotiaat neljänteen kertaan eivät toistaiseksi täyty, Nohynek jatkaa.

THL:n ennakoima suositus olisi linjassa muun muassa Tanskan ja Norjan kanssa. Näissä maissa koronaepidemia on edennyt varsin samalla tavoin kuin Suomessa. 

Kolmen rokotuksen sarja puuttuu yhä monelta

Koronarokotus on paras keino välttää vakava korontauti. THL suosittelee edelleen, että kaikki 18 vuotta täyttäneet, jotka ovat saaneet vähemmän kuin kolme rokotusta, ottaisivat kaikki iänmukaiset rokotukset. Esimerkiksi 18–49-vuotiaista vain 46 prosenttia on ottanut kolmannen annoksen.

THL seuraa jatkuvasti koronarokotusohjelman vaikuttavuutta. Mittareina käytetään muun muassa vakavien tautitapausten määrää ja koronaan liittyvien kuolemien yleisyyttä. 

Lisäksi THL arvioi, onko rokotuksilla saatava väestön terveyshyöty niin suuri, että rokotuksiin tarvittavien resurssien käyttö on perusteltua. 

-Jos lääketieteellisin ja epidemiologisin perustein voidaan arvioida, että tehosterokotuksista voi syntyä merkittävää terveyshyötyä joillekin väestöryhmille, päivitämme suosituksiamme tämän mukaisesti, Nohynek sanoo.

Tällä hetkellä neljättä rokoteannosta suositellaan:

  • 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt
  •  80 vuotta täyttäneille 
  •  iäkkäille hoivakodeissa asuville
  •  iäkkäille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat vastaavasti heikentyneet ja jotka eivät pärjää yksin kotona
  • niille 70–79-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin.

Tehosteannoksia tarjotaan jatkuvasti edellä mainituille ryhmille. Esimerkiksi 80 vuotta täyttäneistä noin 65 prosenttia on ottanut neljännen annoksen.

Neljänsiä koronarokoteannoksia annetaan myös loppukesästä valmisteilla, joita Suomessa on tälläkin hetkellä käytössä. Ne suojaavat THL:n mukaan hyvin vakavalta taudilta. Koronaviruksen variantteja vastaan räätälöityjä rokotteita saadaan näillä tietoa käyttöön vasta myöhemmin syksyllä.

Iittalan kesäale – jopa 60 prosenttia pois hinnoista! Tästä kauppaan!