Nyt voi olla syytä perua etelänmatka, mutta voiko siitä saada rahat takaisin – lääkäri vastaa

0

Jos kuuluu moninaisiin riskiryhmiin, nyt kannattaa harkita etelänmatkan siirtämistä tai perumista. Mitä ovat riskiryhmät? Asiantuntijana ylilääkäri Raimo O. Salonen.

Espanjaan ja Portugaliin matkustavia on monissa medioissa varoiteltu tappavasta helteestä Iberian niemimaalla. Vuorokauden korkeimman lämpötilan on ennustettu kohoavan viikonloppuna yli +40 asteeseen ja jopa hätyyttelevän Välimeren alueen kaikkien aikojen ennätystä +48,5 astetta.

EIkä tässä vielä kaikki. Tilannetta pahentaa kuuman ilmamassan mukana kulkeutuva Saharan aavikkopöly sekä kuumuudesta ja kuivuudesta kohonnut riski metsäpaloista ja sen savuista. Suomen Ilmatieteen laitos luokittelee sään äärimmäisen tukalaksi helteeksi, kun vuorokauden ylin lämpötila on +35 astetta ja keskilämpötila +28 astetta.

-Alle kaksivuotiaat lapset, vanhukset sekä kroonisia sydän-, verisuoni- ja keuhkosairauksia sairastavat ovat suurimmassa riskissä saada vakavia haittoja näin kovassa kuumuudessa, ylilääkäri Raimo O. Salonen varoittaa.

Jos olet matkalle juuri nyt valmistautuva, helteelle ja ilmansaasteille herkkä, ota varoitus vakavasti.

Ylilääkäri Salosen mukaan raskaana olevienkin on hyvä välttää terveydelle haitallista altistumista.

Kaikki hyvinvointituotteet luotetusta suomalaisesta verkkokaupasta Hyvinvoinnin.fistä – tilaa täällä!

-Saharan aavikkopöly pahentaa erityisesti astmaa ja muita hengityssairauksia sairastavien vointia. Pahin uhkakuva on Portugalin pohjoisosan metsäpaloista syntyvien savujen kulkeutuminen alueille, joilla helle jo koettelee riskiryhmien terveyttä.

Vuonna 2010 äärimmäisen tukalan helteen ja metsäpalosavujen yhdistelmä johti Venäjän viranomaistietojen mukaan Moskovan seudulla yli 55 000:een lisäkuolemaan vajaan kahden kuukauden aikana. Vastaavia havaintoja helteen ja metsäpalosavujen voimakkaasta yhteisvaikutuksesta on tehty myös Kreikassa.

Rahat takaisin?

Ylilääkäri Salonen kehottaa riskiryhmiin kuuluvia harkitsemaan tarkkaan, kannattaako Portugalin tai Espanjan pahoille helle- ja ilmansaastealueille matkustaa juuri nyt vai voisiko matkan mahdollisesti siirtää myöhemmäksi. Matkan siirtomahdollisuutta voi tiedustella omalta matkatoimistolta.

Jos matkan siirtäminen ei mitenkään onnistu, voi lääkäri arvioida vastaanottokäynnillä esimerkiksi kroonista sydän-, verisuoni- tai hengityssairautta sairastavan matkustuskelpoisuuden. Hän voi kirjoittaa matkavakuutuskorvauksen hakemista varten lääkärintodistuksen siitä, ettei henkilö kykene lähtemään kyseiselle matkalle.

Mikäli riskiryhmiin kuuluva henkilö kuitenkin päättää lähteä Portugalin tai Espanjan matkalle, hänen kannattaa ainakin tarkistaa matkakohteen sää- ja ilmanlaatutilanne sekä hotellin varustetaso.

-Nyt jos koskaan on tarpeellista, että hotellihuoneessa ja yleisissä tiloissa on tehokas koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä, joka jäähdyttää sisäilman siedettävään lämpötilaan ja suodattaa hyvin ulkoilmasta muuten sisään pääseviä hiukkasmaisia saasteita, ylilääkäri Raimo O. Salonen korostaa.

Kaikki hyvinvointituotteet luotetusta suomalaisesta verkkokaupasta Hyvinvoinnin.fistä – tilaa täällä!

Jaa

Kommentoi