Monet ovat tällä hetkellä etätöissä kotona. Työt, kokoukset ja koulutehtävät hoidetaan näytön äärellä. Sitten siirrytään viihteen pariin: sarjat, surffailu ja yhteydenpito läheisiin tapahtuvat nekin digitaalisesti. Ruudun ääressä vietetystä ajasta kertyy monia pitkiä tunteja.

Seuraavassa optikot neuvovat kuinka ehkäiset silmien väsymystä ja pitkällisestä ruudun katselusta aiheutuvia näköongelmia.

Likinäköisyys yleistyy

Silmä on kuin lihas, joka tarvitsee sekä harjoitusta että lepoa. Pitkittyneeseen ruudun katseluun 20-40cm etäisyydeltä liittyy riskejä näkökyvyn ja silmien terveyden kannalta. Tutkimusten mukaan likinäköisyys lisääntyy lasten ja nuorten keskuudessa. WHO ennustaa puolet maailman väestöstä olevan likinäköisiä vuonna 2050. Tässä tapauksessa siihen eivät vaikuta vain perinnölliset tekijät, sanoo Synsam Finlandin johtava optikko Jyri Vestervik.

– Ruudun runsaalla katselulla, jolle altistamme silmiämme suurimman osan vuorokautta, voi olla merkittäviä seurauksia silmien terveydelle ja näkökyvylle. Nyt kun vietämme aikaa ruudun ääressä vielä enemmän, on tärkeää että me ammattilaiset autamme ihmisiä neuvoin ja vinkein, jotta he välttyisivät terveyshaitoilta.

Optikkojen viisi neuvoa näkökyvystä ja silmistä huolehtimiseen:

20-20-20-sääntö: Pidä ruutua katsellessasi lyhyt tauko 20 minuutin välein katselemalla jotakin esinettä 20 metrin päässä 20 sekunnin ajan.

Sinivalo: Näyttöjen sininen valo ärsyttää silmiä. Erityisesti nuorten silmät altistuvat rasittuvat pitkästä näyttöjen tuijottelusta. Jos et halua käyttää näyttösi sinivalosuodatinta voit käyttää sinivalosuodattimella varustettuja silmälaseja. Näyttöruutu näyttää täysin normaalilta, mutta silmäsi ovat suojassa.

Ulkoile: Yhtenä selityksenä lasten ja nuorten likinäköisyyteen on, etteivät he oleskele riittävästi ulkona. Silmien hyvinvointi on riippuvainen päivänvalosta. Lisäksi ulkona ollessamme katsomme enemmän kauas ja rentoutamme samalla silmälihaksiamme.

Treenaa kaukokatsettasi: Silmä voi hyvin, kun se saa tarkentaa eri etäisyyksille usein ja paljon. Siksi silmätreeneistä on hyötyä. Kirjoita sopivan kokoiset aakkoset satunnaiseen järjestykseen A4-arkille ja kiinnitä arkki seinälle noin 3-5 metrin päähän, niin että näet kirjaimet. Kirjoita sitten kirjaimet A5-kokoiselle arkille samaan järjestykseen, mutta pienemmin kirjaimin. Pidä A5-arkkia kädessäsi. Etsi A-kirjain seinällä olevasta arkista, katso alas ja etsi A kädessäsi olevasta paperista. Jatka ja etsi B ensin kauempaa ja sitten läheltä. Jatka näin aakkosten läpi, niin silmät saavat hyvän voimistelutuokion.

Jongleeraus: Jongleerauksessa harjoitat silmiäsi aktiivisesti. Katsele kohteita eri etäisyyksiltä, käytä syvyysnäköäsi ja liikuta silmiäsi nopeasti.

ETÄLÄÄKÄRI – edullinen ja aina lähelläsi, Klinikka Lux

Optikko Jyri Vestervik kehottaa kaikkia ruudun ääressä istuvia noudattamaan ainakin yhtä neuvoa viidestä.

– Vallitsevista olosuhteista huolimatta ota tavaksi ulkoilla kerran päivässä, päivänvalo on silmille todella tärkeää. Liikkuessasi myös silmät saavat harjoitusta, kun tarkennat aktiivisesti kauempana oleviin kohteisiin pidemmän aikaa. Silmäjumppa on yhtä tärkeää kuin hampaiden päivittäinen harjaus.

Apteekkituotteet luotettavasta suomalaisesta verkkokaupasta – tilaa nyt.