Talvella moni ottaa D-vitamiinilisää. Liiallinen D-vitamiinin saanti voi kuitenkin johtaa vakaviin terveysongelmiin, kuten hyperkalsemiaan, jossa veren kalsiumpitoisuus nousee liian korkeaksi, kirjoittaa Prevention-julkaisu. Onneksi tila on harvinainen.

Euroopan elintarvikeviraston mukaan turvallisen päiväannoksen yläraja aikuisille on 100 mikrogrammaa. Tätä suurempia määriä ei tulisi käyttää ilman lääkärin valvontaa, sillä pitkäaikainen yliannostus voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua ja väsymystä.

Lisäksi liika D-vitamiini voi kuormittaa munuaisia, mikä voi johtaa jatkuvaan janoon ja virtsaamistarpeeseen. Pahimmillaan seurauksena voi olla munuaiskivien muodostuminen ja jopa munuaisten vajaatoiminta.

100 mikrogrammaa on turvallinen päiväannos, mutta se ei tarkoita, että sitä kannattaisi käyttää normaaliarjessa.

Mikä sitten on liikaa

Suositeltu D-vitamiinin päiväannos aikuisille on huomattavasti alhaisempi kuin yläraja.

Terveiden aikuisten suositus on 10 mikrogrammaa päivässä, kun taas yli 75-vuotiaille ja osteoporoosia sairastaville suositeltava määrä on 20 mikrogrammaa. Heillä veren D-vitamiinitason, eli kalsidiolin, tulisi pysyä välillä 75–120 nmol/l, jotta elimistö hyötyy siitä ilman haittoja.

D-vitamiinin tarve vaihtelee kuitenkin yksilöllisesti. Ikä, painoindeksi, ihonväri ja kausivaihtelut vaikuttavat siihen, paljonko vitamiinia todella tarvitaan.

Talviaikaan D-vitamiinilisän tarve voi yksilöllisesti nousta, mutta useimmille riittää 10–20 mikrogrammaa päivässä. Yli 50 mikrogramman päiväannoksia ei tule käyttää ilman lääkärin ohjeistusta ja veren D-vitamiinitason mittausta.

Lääkäriseura Duodecimin Käypä hoito -suosituksen mukaan oikea annos tulisi määrittää mittauksen kautta, jotta vältytään yliannostuksen riskeiltä.

Lähde: Prevention