Happoiskut ovat lisääntyneet maailmalla. Ongelmana on, ettei niistä rangaista tuntuvasti, toteaa uhrien etujärjestönä toimiva Acid Survivors & Women Welfare Foundation.

Happoiskut ovat kostotoimenpiteitä, jotka kohdistuvat useimmiten naisiin, joskus myös lapsiin. Iskuja tekevät ex-miehet tai sukulaiset naisille esimerkiksi suhteen tai avioliiton päätyttyä tai muissa ristiriitatilanteissa.

Käytännössä nainen pyritään häpäisemään ja hänen ulkonäöllinen ”arvonsa” mitätöimään muiden miesten silmissä.

”Kun minä en sinua saa, et kelpaa muillekaan”, mustasukkainen mies voi ajatella.

Happoisku onkin paitsi fyysisesti myös sosiaalisesti varsin invalidisoiva väkivallanteko. Monet menettävät ulkonäkönsä lisäksi myös aistejaan, esimerkiksi näkö- ja hajuaistin.

Happo sulattaa ihon ja myös elimiä ja ruumiinosia, kuten neniä, silmiä ja hampaita. Psyykkinen kuormitus on oma lukunsa.

Eniten iskuja tehdään Kaakkoisessa Aasiassa, Afrikassa, Lähi-idässä ja Karibialla. Vuosittain on laskettu tehtävän jopa 1 500 happoiskua.

Vaikka alueena Intia ja Bangladesh ovat tulleet iskuista tunnetuksi, viime aikoina väkivallanteot ovat yleistyneet muun muassa Kolumbiassa.

Usein happoisku tehdään tilaustyönä. Maailmalla kerrotaan, että köyhissä maissa happoiskun voi saada ostettua jopa parilla eurolla. Ongelmana on, että happoiskuista annetut rangaistukset – jos tekijä selviää – ovat varsin pieniä uhrin lopunelämän kärsimyksiin verrattuina.

Yksi tarina

Onneksi lääketiede kehittyy koko ajan. Joitakin aikoja sitten amerikkalaiselle naiselle tehtiin onnistunut kasvojensiirto kuusi vuotta sen jälkeen, kun hänen ex-miehensä toteutti karmivan tekonsa.

Carmen Blandin Tarleton sai traagisia palovammoja, kun hänen päälleen heitettiin natriumhydroksidia.

Hänelle oli tehty 55 leikkausta ennen kuin hän teki päätöksen täydellisestä kasvonsiirrosta Bostonin Brigham and Woman’s Hospitalissa. Se onnistui hyvin.

Kuvat: Acid Survivors & Women Welfare Foundation