Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja, virologi Mika Salminen on kertonut Ilta-Sanomien haastattelussa näkemyksiään siitä milloin olemme pandemian kanssa siinä määrin sujut, että voimme puhua palaamisesta normaaliin elämään.

No milloin?

– 80 prosentin rokotuskattavuus on hallituksen asettama tahtotila. Tuolla prosentilla on kuitenkin ollut enemmän symbolinen kuin käytännön merkitys. Hallituksessa varmaankin ajateltiin, että kun 80 prosentin kattavuus saavutetaan, voitaisiin siirtyä normaalitilaan, mutta ikävä kyllä nyt ei ihan siltä näytä, Salminen arvioi Ilta-Sanomille.

Salmisen mukaan kukaan ei oikeasti tiedä sitä mikä on rokotoskattavuuden ”oikea” raja. Laskelmia voidaan kuitenkin tehdä, mutta todellisuus on yllättävämpi vastustaja.

Ilta-Sanomissa Salminen arvioi, että viimeistään keväällä Suomessa voidaan elää normaalia elämää.

– Tilanne paranee vuosi vuodelta. Kyllä normaalitila on kevään puolella jo lähellä, ellei yllätyksiä tule.

Tätä ennen yhteiskunnan pitäisi Salmisen mukaan käyttää laajemmin koronapassia. Nyt passin soveltaminen on Salmisen mukaan hieman monimutkaista, sillä sitä voidaan käyttää vain alueilla, joilla on voimassa rajoituksia.

– Tulevaisuudessa on pohdittava sitä, määrittävätkö ne rokottamattomat, jotka ovat valinneet etteivät halua rokotetta, edelleen rajoitusten käyttöönoton ja niistä luopumisen. Täytyy arvioida syvällisesti etiikkaa sen ympärillä, onko oikein sulkea yhteiskunta kaikilta muilta heidän takiaan. Se on vaikea paikka, Salminen sanoo Ilta-Sanomille.

Tartunnan jäljittämisestä ei olla luopumassa.

Cura of Sweden tarjoaa Terveyden asialla-lukijoille -25% edun painopeitoista koodilla terveydenasialla25 verkkokaupassaan www.curaofsweden.com/fi. Syötä koodi maksuvaiheessa ja järjestelmä laskee sinulle alennetun hinnan – Koska uni on terveyttä.