Kaupallinen yhteistyö Cura of Sweden
Kolmevuotiaan Unton päiväkotipäiviin toi kaivatun lepohetken painopeiton käyttäminen.

Puikkosen perheessä eletään pikkulapsiarkea kiihkeimmillään. Kolmivuotias Unto ja nelikuinen Vilho pitävät huolta, että vanhemmilla on koko ajan jotain pientä puuhaa. Säännöllinen päivärytmi ja riittävän unen saannin varmistaminen auttaa jaksamaan.

Perheen äiti, Annamaija Näreaho, kertoo pikku Vilhon hulinavaiheen alkamisesta. Vilho heräilee nykyisin herkemmin kuin aikaisemmin mutta on kaiken kaikkiaan helpompi nukutettava kuin isoveli Unto aikoinaan.

Unton varhaiskuukausia vaikeuttivat  toistuvat mahanpurut ja runsas pulauttelu. Niinpä hän nukkuikin ensimmäisen kuukauden mahallaan vanhempiensa sylissä. Pystympi asento rauhoitti selvästi pojan unia. Kokemus oli uuvuttava.

Nykyään Unto nukkuu erinomaisesti. Yöheräilyt loppuivat unikouluun kahdeksan kuukauden iässä ja arkeen on ollut helppo rakentaa toimiva rytmi.

­–Unto on erittäin eloisa ja aurinkoinen poika. Kutsummekin häntä Turbo-taaperoksi, koska hän on koko ajan liikkeessä, kertoo Unton isä, Arto Puikkonen.

Koska Unto on niin energinen ja liikkuva, päiväunet ovat maistuneet pojalle ongelmitta kotonakin. Siksi oli melkoinen yllätys, kun Unton aloittaessa päivähoidossa selvisi, ettei poika oikeastaan koskaan nukkunut päiväunia hoitopäivinä.

–Kun haimme poikaa iltapäivisin päiväkodista, vastassa oli väsynyt lapsi. Kotona ilta jatkui kiukuttelun merkeissä, eikä kenelläkään ollut kivaa, kertoo Arto-isä.

Vanhempia alkoi huolettaa, koska tämä ei ollut tyypillistä Untolle. Pursuavan ilon tilalle oli tullut voimakasta kiukkua. Niinpä he alkoivat kysellä, miten päivähoidossa oikein menee.

–Saimme kuulla, että Unton oli erittäin vaikea rauhoittua nukkumaan ja hoitajat saattoivat istua Unton vieressä silittelemässä ja rauhoittelemassa jopa koko päivälepohetken, kertoo Arto-isä.

Kotona Untolla ei ollut ongelmia rauhoittua sekä yö-, että päiväunille ja hän nukkui edelleen kotona kahden ja puolen tunnin pituiset päiväunet. Vanhemmat arvelivat, että toisten lasten aiheuttama häiriköinti voisi olla syy nukahtamisongelmaan. Päivähoidon henkilökunnan oli todettava, että ryhmän ainoa höpöttelijä nukkarissa olikin Unto.

Painopeitto kokeiluun

Perheen isä Arto on ollut pari vuotta mukana Facebookin lapsiperheiden unipulmiin keskittyvässä Muksuperheen uni -ryhmässä ja toiminut yhtenä ryhmän moderaattorina. Ryhmän kautta hän sai kuulla, että painopeitosta voisi olla apua päiväunien rauhoittamiseksi.

Perhe päätti testata painopeittoa ja viedä sen päiväkotiin. Päiväkodin henkilökunta kannusti perhettä kokeilemaan, koska he olivat myös kuulleet vanhemmilta hyviä kokemuksia painopeitoista.

Koska päiväkodin päiväunihetki on valvottu, Unton nuori ikä ei ollut esteenä peiton käyttämiselle. Yleissääntönä on, että peittoa käytetään vain nukahtamisen ajan ja sen jälkeen vaihdetaan tavalliseen peittoon. Ja lapsen tulee päästä omin voimin pois peiton alta.

Unton peitto painoi kolme kiloa ja se on normaalin aikuisen peiton kokoinen. Hoitajat taittoivat unihetkiä varten peiton kaksin kerroin, jolloin se mahtui paremmin pieniin vuoteisiin.

–Ensimmäisenä päivänä Unto oli nukahtanut todella nopeasti ja nukkunut tunnin. Iltapäivällä meitä odotti tuttu, aurinkoinen poika ja koko ilta meni mukavasti kotona.

Kun aikaisemmin Unto oli nukkunut päiväkodissa ehkä yhtenä päivänä viikossa ja senkin pitkän nukutuksen jälkeen, muutos oli todella mieluinen. Sekä päivähoidon henkilökunnalle että koko perheelle.

Viikon kokeilun jälkeen tuli muutama takapakkipäivä ja Unto saattoi sanoa peitosta, ettei halunnut sitä. Peiton käyttöä kuitenkin jatkettiin sitkeästi ja Unto alkoi tottua siihen. Ja nykyään päiväunet painopeiton alla ovat jo tuttu asia.

Peitto on edelleen käytössä vain päiväkodissa, sillä kotona Unto nukahtaa ongelmitta.

–Olemme todella iloisia, että löysimme näin helpon ratkaisun, joka helpottaa päivähoidon kiireistä arkea ja tuo lisää iloa meidän arki-iltoihimme. Energisen lapsen kanssa on paljon mukavampaa, kun energia ei purkaudu kiukun kautta, vaan naurun, toteavat vanhemmat.

Painopeitto lapselle

Painopeittoja ja painovälineitä on käytetty terapeuttisena ja lääkinnällisenä apuvälineenä toimintaterapiassa erityisesti aistisäätelyongelmista kärsivien lasten rauhoittamiseen ja keskittymiskyvyn parantamiseen. Painovälineen avulla voi auttaa lasta tyyntymään myös silloin, kun tunteet kuohuvat ja meno muuttuu riehumiseksi.

Painopeiton tasainen, kehoa myötäilevä kosketus aktivoi tuntoaistimme kautta mielihyvähormonien erittymisen. Moni lapsi on tottunut nukahtamaan vanhemman silittelyyn ja kun tavasta halutaan vähitellen eroon, voi painopeitto olla sopiva ratkaisu siihen.

Kun lapselle hankitaan painopeitto tulisi muistaa seuraavat turvasäännöt.

  • Lapsen tulee päästä omatoimisesti peiton alta pois
  • Peiton painon tulisi olla 10% lapsen painosta
  • Peitto ei saa olla kasvojen päällä
  • Peittoa käytetään vain nukahtamiseen. Noin 20 minuutin kuluttua nukahtamisesta peitto tulisi vaihtaa tavalliseen peittoon.
  • Peittoa tulee käyttää pienemmillä lapsilla valvotuissa olosuhteissa

Mikäli painopeittoa halutaan käyttää päivähoidossa, vanhempien on hyvä kysyä henkilökunnan mielipidettä. Peiton huolto ja peseminen kuuluvat perheen vastuulle. Myös lakana peittoon tuodaan kotoa.

Ruotsissa on jo vuosia käytetty painopeittoja päiväkodeissa rauhattomien lasten lepohetkiin. Peitot ovat kuuluneet terapeuttisten apuvälineiden valikoimaan, kuten tasapainotyynyt, painoliivit ja sylipainot.

Jutun on kirjoittanut terveydenhoitaja Sari Tammikari, joka toimii uniohjaajana Muksuperheenuni-sivustolla.

Cura of Sweden tarjoaa Terveyden asialla-lukijoille -25% edun painopeitoista koodilla terveydenasialla25 verkkokaupassaan www.curaofsweden.com/fi. Syötä koodi maksuvaiheessa ja järjestelmä laskee sinulle alennetun hinnan – Koska uni on terveyttä.