400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia, joka on jopa 40 000:n luunmurtuman taustalla vuosittain.
Osteoporoosi yleensä etenee ilman hoitoa ja kuntoutusta. Niinpä ensimmäistä murtumaa seuraa tavallisesti uusi, aiempaa vakavampi murtuma. Lopputuloksena voi olla lonkan murtuminen – se taas voi viedä toimintakyvyn ja pahimmassa tapauksessa hengen.
Suuri osa murtumista on estettävissä. Osteoporoosia sairastavat murtuman saaneet henkilöt sekä mahdollinen osteoporoosin syy tulee löytää, potilaan täytyy syödä monipuolisesti ja saada tarvittava määrä kalsiumia, proteiinia ja D-vitamiinia. Hänen tulee liikkua riittävästi ja ehkäistä kaatumiset sekä käyttää tarvittaessa luulääkettä. Helppoa – mutta jos et tiedä sairastavasi osteoporoosia etkä tiedä miten hoidat itseäsi, on tilanne mahdoton.
Luustoliitto teki osteoporoosia sairastaville kyselyn hoidon toteutumisesta. Vastaajia oli 797. Tulosten mukaan osteoporoosia sairastavista suurin osa ei saa tietoa itsensä hoitamiseen:
69 % ei ole saanut ravitsemusohjausta
66 % ei ole saanut tietoa liikunnan merkityksestä tai siitä, millainen liikunta soveltuu osteoporoosia sairastavalle
78 % ei ole saanut ohjausta kaatumisen ehkäisemiseksi ja/tai kodin turvallisuuden kartoittamiseksi
Moni osteoporoosia sairastava on köyhä eläkeläinen. Niinpä hoidon toteuttaminen voi olla monelle mahdotonta taloudellisesti. Kyselyn tulosten mukaan jäsenillä ei ole aina varaa tarvitsemaansa luulääkehoitoon tai terveelliseen ravintoon.
Suomessa väestö ikääntyy nopeimmin Euroopassa. Väestön ikääntyessä osteoporoosi ja osteoporoottisten murtumien määrä kasvaa. Luustoliitto tähdentää, että olisi tärkeää löytää ja hoitaa osteoporoosia sairastavat, antaa sairastavalle tietoa ja taloudelliset mahdollisuudet itsensä hoitamiseen, sekä kuntoutusta. Näin pystytään säästämään merkittävä määrä yhteiskunnan varoja sekä vähentämään inhimillistä kärsimystä.