Vuonna 2018 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 348 kryptosporidioositapausta, mikä on lähes kaksikymmenkertainen määrä 2010-luvun alkuun verrattuna.

Myös tänä vuonna tammi-toukokuun aikana on ilmoitettu jo 136 kryptosporidioositapausta, kun viimeisen kymmenen vuoden aikana tapauksia on raportoitu tammi-toukokuussa keskimäärin yhdeksäntoista. Tapausmäärissä on ollut kasvua useissa sairaanhoitopiireissä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos selvittää tapausten lähteitä kysely- ja laboratoriotutkimuksilla yhteistyössä Ruokaviraston kanssa.

Mistä puhutaan ja mitkä ovat oireet?

Cryptosporidium on herkästi leviävä alkueläin, joka tarttuu ulosteen välityksellä saastuneesta juomavedestä, uimavedestä tai elintarvikkeesta tai kosketuksessa tartunnan saaneeseen ihmiseen tai eläimeen. Tartunnan tyypillisin oire on vesiripuli.

Kesällä 2018 Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä toteutetussa selvityksessä tartuntoja selittivät kosketus ripulia sairastaviin tuotantoeläimiin ja vatsatautia sairastava perheenjäsen.

Lisäksi useat sairastuneet olivat havainneet kärpäsiä, työskennelleet puutarhassa sekä käsitelleet multaa tai lantaa useammin kuin vertailuhenkilöt.

Tietopaketti

Mikä on cryptosporidium?

Cryptosporidium on alkueläin, jota esiintyy kaikkialla maailmassa. Nämä alkueläimet voivat aiheuttaa infektioita monilla nisäkkäillä, linnuilla, kaloilla ja matelijoilla. Useista cryptosporidium-lajeista Cryptosporidium hominis ja C. parvum aiheuttavat suurimman osan ihmisen infektioista. C. hominis aiheuttaa infektioita vain ihmiselle, kun taas C. parvum myös muille nisäkkäille.

Miten cryptosporidium tarttuu?

Cryptosporidium tarttuu ihmisen tai eläimen ulosteella saastuneen juomaveden, uimaveden tai elintarvikkeen välityksellä. Se voi tarttua myös suoraan ihmisestä toiseen tai eläimestä ihmiseen. Cryptosporidium on hyvin tartuttava, vain kymmenkunta ookystaa riittää aiheuttamaan infektion.

Kryptosporidien ookystat kestävät hyvin erilaisia ympäristöolosuhteita. Ne säilyvät hengissä kuukausia kosteassa maaperässä tai vedessä. Tavallinen veden kloorikäsittely tai jodi eivät tehoa ookystiin. Keittäminen 5 minuutin ajan tuhoaa ne vedestä.

Saastunut vesi on aiheuttanut maailmalla suuria epidemioita: vuonna 1993 Milwaukeessa USA:ssa yli 400 000 henkilöä sairastui. Elintarvikevälitteisiä epidemioita on kuvattu saastuneesta omenasiideristä, kanasalaatista ja maidosta. Cryptosporidiumia on löydetty myös ostereista ja raaoista vihanneksista.

Mitkä ovat kryptosporidioosin oireet?

Oireet alkavat yleensä viikon kuluttua tartunnasta (itämisajan vaihteluväli on 1-22 vuorokautta). Yleisin oire on itsestään rajoittuva, vaikeusasteeltaan ja kestoltaan vaihteleva vesiripuli. Muita oireita voivat olla vatsakipu, lievä kuume, pahoinvointi, oksentelu ja ruokahaluttomuus. Yleensä oireet kestävät 2-4 vuorokautta, mutta ne voivat jatkua jopa neljä viikkoa. Tartunta voi olla myös oireeton. Vastustuskyvyltään heikentyneillä henkilöillä kuten HIV- ja elinsiirtopotilaat tauti voi olla vakava, jopa henkeä uhkaava.

Miten cryptosporidium todetaan?

Cryptosporidium todetaan ulostenäytteestä, pohjukaissuolinesteestä tai suolibiopsiasta erikoisvärjäyksellä tai ulostenäytteestä antigeeniosoituksella. Cryptosporidium ei löydy tavallisessa ulosteen parasiittitutkimuksessa.

Miten kryptosporidioosia hoidetaan?

Kryptosporidioosin oireet rauhoittuvat yleensä itsestään. Jos raju vesiripuli johtaa kuivumiseen, korjataan se nestehoidolla sairaalassa. Vastustuskyvyltään alentuneiden henkilöiden vakavissa infektioissa käytetään erityisluvalla määrättävää nitatsoksanidi-lääkettä.

Miten cryptosporidiumin tarttuminen ehkäistään?

  • Juo ainoastaan puhdistettua vettä
  • Pese raa’at vihannekset huolellisesti ennen syöntiä
  • Vältä pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita
  • Pese kädet saippualla ennen ruuan valmistusta, ennen ateriaa, WC-käynnin jälkeen ja koskettuasi koti- tai hyötyeläimiä