Pitkittynyt kriisiaika on kuormittanut nuorten hyvinvointia niin, että voimme puhua jo mielenterveyskriisistä, MIELI-järjestö kirjoittaa tiedotteessaan.

Koronapandemia heikensi nuorten hyvinvointia, mutta pahoinvointi oli kasvussa jo ennen eristäytymisaikaa. Hälyttävässä tilanteessa MIELI ry ja Sekasin-chat ovat tehostaneet nuorten mielen hyvinvoinnin tukea Pidä huolta -kampanjassa kerättyjen varojen voimin.

Niiden avulla on pystytty lisäämään Hyvän mielen koulu -koulutuksia, jotka tähtäävät hyvinvoinnin lisäämiseen ja mielenterveystaitojen vahvistamiseen sekä tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittämiseen. Lahjoituksen avulla on saatu lisättyä myös nuorille suunnatun Sekasin-chatin resursseja.

Kouluissa eri puolilla Suomea on vuoden 2022 aikana tavoitettu yläkoulujen ammattilaisten kautta 26 000 nuorta, mikä on yli tuplaten enemmän kuin edeltävänä vuonna, jolloin nuoria tavoitettiin noin 11 000. Yläkouluissa nuorten kanssa työskenteleviä ammattilaisia on koulutettu 2 330, mikä on lähes nelinkertainen määrä vuoteen 2021 verrattuna.

– Mitä enemmän mielenterveystaitoja saadaan vietyä kouluihin, sitä paremmat valmiudet nuorilla on selvitä vastoinkäymisistä ja myös hakea tarvittaessa tukea kuormittavina hetkinä, kiteyttää varhaiskasvatus ja koulut -yksikön päällikkö Susanne Peltoniemi MIELI ry:stä. 

Niin ikään nuorille suunnatussa Sekasin-chatissa on käyty vuoden 2022 aikana ennätysmäärä keskusteluja nuorten auttamiseksi. Chatissa nuoret saavat tukea elämän hankaliin tilanteisiin.

Sekasin-chatissa käytiin vuonna 2022 yli 32 000 keskustelua, mikä on lähes 4 000 keskustelua enemmän kuin edellisvuonna. Vuodesta toiseen yhteydenoton yleisin syy on paha olo. Itsetuhoiset keskustelut olivat nousussa syksyn aikana. Tavallisesti itsetuhoisuus on ollut yhteydenoton syynä keskimäärin 11 kertaa päivässä, mutta loppuvuodesta itsetuhoisia keskusteluja oli Sekasin-chatissa 14–15 joka päivä.

– On tärkeää, että nuorille on tarjolla mahdollisuuksia keskustella matalalla kynnyksellä ja turvallisesti itsetuhoisista ajatuksista ja saada tukea avun ja ratkaisujen löytymiseen, painottaa Sekasin Kollektiivin toiminnanjohtaja Satu Raappana.