Salosta kotoisin olevan Tertun tarina on kertomus siitä kuinka joskus oma päättelykyky ja toiminta ovat suurempi apu kuin asiantuntijoiden tarjoama apu.

Terttu, 54, ei muista miten selkä alkoi vihoitella.

-Saatoin revähdyttää sen vahingossa, kaaduinkin kerran talvella 2022, mutta jälkeen päin en kuitenkaan osaa sanoa ovatko nämä olleet syy kipeytymiselle.

Kivun hän muistaa hyvin vuoden 2022 helmikuulta. Hän oli uimassa, ja selkä ”kramppaili” silloin niin, ettei hän pystynyt uimaan kuin toisella kyljellään tai selällään.

-Kipu oli aika kamalaa. Se oli yläselässä oikealla, ja koko kyljen alueella. Se oli sähköiskumainen tunne, ja sitten luonnollisesti lihakset kipeytyivät koko alueelta. Selässä tuntui outoa pullistumaa makuulla ollessakin, kun lihakset olivat jotenkin niin kireällä, Terttu kertoo Terveyden Asialla -sivustolle.

Ensin Terttu luuli että kyse oli noidannuolesta, joita hänellä joskus on. Kun kipu ei poistunut, hän arveli että näin ei voinut olla.

-Lumien sulettua kävelin lenkkejä. Se oli kauheaa. Jos satuin polkaisemaan kiven päälle ja jalka tärähti sitten maahan, tuli taas kamala sätky kylki-selän alueelle.

Fysiatri oli pettymys

Terttu hakeutui keväällä fysioterapeutille. Se auttoikin. Hän sai venytysohjeita ja fysioterapeutti hieroi.

-Lopullista apua ei ollut, helpotusta kyllä. Venyttelyt auttoivat vähän, mutta eivät tuoneet apua.

Syksyllä Terttu hakeutui fysiatrin eli erikoislääkärin pakeille.

-Se oli pettymys. Toista sataa euroa maksoin, mutta ei siitä jäänyt mitään käteen. Ei hän edes sanonut, että selkäkipua ei aina voi tarkoin määrittää. Sanaa epäspesifinen hän ei käyttänyt, senkin luin netistä, Terttu sanoo.

-Kuvantamista lääkäri arvuutteli, mutta kallistui kuitenkin siihen, että kannattaa vaikka aloittaa vesijuoksu. Voisi myös uudelleen mennä fysioterapeutin pakeille. Hän teki testejä, kyykkäsin ja pyllistelin, mutta vaivaan apua ei löytynyt.

Loppuvuodesta Terttu meni paljon mainostetulle osteopaatille. Tämä kertoi osaavansa paikallistaa täsmällisesti kivun ja hoitaa sitä.

-Kaiken kaikkiaan olen käyttänyt selkääni 800-900 euroa saamatta apua, Terttu manaa. -Annoin osteopaatille fysiatrin lausunnon, hän rykäisi, katsoi lappua muutaman sekunnin ja alkoi hieroa ja liikutella minua erikoispöydällään. Tuntui siltä että hän teki kaikille sen saman hoidon. Petyin siihenkin. Kipu hellitti toki taas vähän, mutta eipä siitä lopulta apua ollut.

Oma ajatus tulee pintaan

Terttu myöntää, että hän olisi itse voinut tehdä oman selkä-kylkikipunsa eteen enemmän.

-Olisi pitänyt venytellä enemmän, liikkua enemmän, tehdä kaikkea enemmän. Mutta silti sitä jotenkin lannistui ja pettyi, ettei siellä ollutkaan mitään sellaista, minkä joku ammattitaho osaisi paikallistaa, tunnistaa, nimetä ja hoitaa.

-Vaikka minua kehotettiin venyttelemään ja vesijuoksemaan, kukaan ei maininnut sanallakaan kuntosaliharjoittelua. Eikä se tullut itsellekään mieleen, Terttu muistelee.

Tämän vuoden puolella, kun kivut olivat kestäneet eri vaiheissaan vuoden, Terttu päätti kaivaa vanhat puntit varastosta esiin.

Hän aloitti pienillä painoilla, teki hauiskääntöjä. Hän nosteli puntteja myös sivukautta hartioiden yläpuolelle.

Tapahtui jotain outoa.

-Heti ensimmäisten treenin jälkeen kylki-selkäosastoni oli jotenkin ”vahvemman tuntuinen”. Tähän samaan syssyyn osuu myös vanhan patjan vaihtaminen uuteen. Vaikka tilanne ei korjautunut aivan heti, ja selkä vieläkin vähän väsyi töissä ja autossa istuessa, niin muutosta oli ilmassa.

-Viikon päästä olin kotona tehtävistä kuntosaliharjoitteista ja patjan vaihdosta päätynyt tilanteeseen, että kipu oli lähes kokonaan poissa, Terttu kertoo.

Tästä innostuneena hän hankki kuntosalikortin ja käväisi saliohjaajan avustuksella opettelemassa selkäliikkeitä. Niitä on moninaisia eikä niihin kuulemma kyllästy.

-Tällä hetkellä olen täysin kivuton. En tiedä miksi en alun alkaen tajunnut että kuntosaliharjoittelu voi viedä nämä kipuni pois. Kaikillehan tämä ei sovi, selkäsärkyjen syitä on niin paljon, mutta minulla kyse lienee ollut jostakin lihasheikkoudesta tai muusta, mistäs minä sen tiedän. Harmittaa ettei kukaan ammattilaisista koskaan sanonut että menepä kuntosalille. Jos selkäkipu on lihasperäistä ja epäspesifistä, sellaista luulisi ammattilaisen suosittelevan, Terttu sanailee.

Hän toivoo, ettei kukaan muu olisi ”niin tyhmä kuin hän” ja kokeilisi kuntosalia ja patjan vaihtamista ihan alkumatkalla epämääräisten selkäkipujensa taltuttamiseksi.