Botox eli botuliini on ollut pitkään käytetty aine niin esteettisessä hoidossa kuin kliinisessäkin lääketieteessä. Se herättää paljon tunteita ja siitä on liikenteessä myös vääriä käsityksiä. Kysyimme asiasta Medical Clinic Luxin vastuusairaanhoitaja Susanna Hanhinevalta ja yleislääketieteen erikoislääkäri Anni Seiskarilta.

Kuinka yleistä botuliinin käyttö esteettisellä puolella Suomessa jo on ja missä ikäryhmässä sitä eniten käytetään?
–Botuliinin käyttö esteettisissä tarkoituksissa on tasaisen vahvaa, koko ajan lisääntyvää ja sitä käyttävät täysi-ikäiset aikuiset. Nuoremmat käyttävät sitä kiukkuryppyjen silottamiseksi sekä kulmien kohotukseen ja kasvojen kaventamistarkoituksissa. Vanhemmat ihmiset yleisimmin yläkasvojen ryppyjen hoitoon.

Voidaako botoxilla hoitaa juonteita ja ryppyjä niin että vältytään ”veitsen alle lähtemiseltä” lopullisesti?
-Sikäli ei voida, että aineen vaikutus on tilapäinen ja palautuva. Sen sijaan botuliini ajan oloon heikentää lihasta, jolloin ryppy ei tule yhtä vahvana takaisin. Plastiikkakirurgisten leikkausten tarvetta, kuten roikkuvaa ihoa tai raskaita yläluomia ei botuliinilla pysyvästi voi hoitaa.

Tuleeko botoxilla vastaan vaikkapa vuosien käytön jälkeen ”raja”, jolloin sitä ei enää voi käyttää?
-Joskus pidempään botuliinia käytettäessä voi muodostua niin kutsuttu botuliiniresistenssi, jolloin lääkeaine ei enää toivotusti vaikuta.

Moni puhuu botox-huulista vaikka niitähän käsitellään hyaluronilla, kehon omalla aineella?
-Botuliinia voidaan laittaa huulen yläpuolelle, yliaktiiviseen lihakseen, mutta huuliin sitä ei toden totta laiteta. Huulivolyymiä sen sijaan lisätään hyaluronihapolla, joka on sokerimolekyyli, jota on ihmisellä ihossaan. Iän myötä ja hyaluronihapon vähetessä vanhenemismuutokset näkyvät selvästi ihon kimmoisuuden katoamisena ja ihon veltostumisena ja juonteiden lisääntymisenä.

Kuinka kauan botuliinilla hoidettu alue ”kestää”?
-Hoidon kesto on noin 3-6 kuukautta. Sen jälkeen hoito tulee uusia.

Kuinka paljon esimerkiksi otsarypyn hoitaminen maksaa?
-Otsan vaakajuonteiden hoidon hinta on noin 250 – 350 euroa.

Minkä ikäiselle botuliini sopii?
-Täysi-ikäisille.

Miten injektion vaikutus alkaa ja näkyy – voiko käydä ottamassa pistoksen vaikka ruokatunnilla?
-Botuliinipistoksen antaminen on nopea toimenpide. Hoito on hyvin vähän tai ei lainkaan kivulias ja sen voi antaa terveydenhuoltoalan ammattilainen lääkärin valvonnassa. Sen vaikutus alkaa 3-9 vuorokauden kuluessa. Pistoreikä tulee aina pitää puhtaana muutama tunti hoidosta, sillä se on ”infektioportti”.

Botoxia annetaan myös esimerkiksi liikahikoiluun, tehdäänkö näitäkin toimenpiteitä esteettisillä klinikoilla?
-Lääketieteelliset botuliinihoidot, kuten mainitsemasi liikahikoilun hoito, tehdään lääkärin toimesta ja lääkäriasemilla. Meillä lääkäriklinikka Luxilla hoidon suorittavat lääkärit, vastuulääkärinään yleislääketieteen erikoislääkäri Anni Seiskari. Kauneushoitoloissa ei nähdäksemme lääketieteellisiä botuliinihoitoja suoriteta.

Botuliinista sanotaan, että se voi tehdä ihmisestä ilmeettömän?
-Liika on aina liikaa. Suomessa vallitsee onneksi luonnollisuuden trendi. Meillä ei ihannoida täydellistä ”liikkumattomuutta”.

Haastatellut vastuusairaanhoitaja Susanna Hanhineva ja yleislääketieteen erikoislääkäri Anni Seiskari Medical Clinic Luxilta