Juontaja Piritta Hagman on leikattu tänään aikuisiälle hieman epätyypillisessä operaatiossa.

Häneltä on nimittäin leikattu kielijänne.

Sen kireys aiheutti Piritalle ongelmia pitkään.

-Aika monta vuotta se onkin ollut kireä, koko elämäni, ja siksi odotankin suurella uteliaisuudella miten se paranee, miten jälkihoito onnistuu ja mihin kaikkeen kielen parantunut liikkuvuus tulee vaikuttamaan, Piritta kertoo.

Kireän kielijänteen oireita voivat olla muiden muassa suuhengitys, erilaiset kiputilat kasvojen, leukanivelen ja niskan alueilla ja puheliikkeiden työläys esimerkiksi pitkään puhuessa.

Aikuisella kireä kielijänne on voinut helposti jäädä lapsena diagnosoimatta ja kompensaatiokeinot ovat sitten korvanneet ajan myötä toiminnan puutteet. Näin on käynyt myös Piritalla.

-Puheeseen leikkauksen ei pitäisi näin aikuisena valtavasti vaikuttaa, mutta kyllähän se silti pistää miettimään miten näppärästi se kieli sitten toimiikaan, kun ei enää kiristä toispuoleisesti. Ehkä alan puhumaan vieläkin nopeammin, kun mikään ei enää hidasta, Piritta naurahtaa somepäivityksessään.

Kireä kielijänne on yleinen, mutta lievä rakennepoikkeavuus suussa. Kireä kielijänne aiheuttaa eri ikäryhmissä erilaisia ongelmia. Vastasyntyneillä kireys voi aiheuttaa vaikeuksia rintaruokinnassa, kun taas leikki-ikäisillä ja vanhemmilla yleisiä ovat äännevirheet sekä purenta- tai nielemisvaikeudet.

Usein toimenpiteeseen päädytään sosiaalisten ongelmien takia, joista yleisimmät ovat R- tai D-äänteiden lausumisvaikeudet.