Joka neljännen suomalaisen maksa on rasvoittunut. Rasvamaksa on todettava ajoissa, jotta sen eteneminen maksatulehdukseksi ja siitä eteen päin jopa maksakirroosiin ja -syöpään voidaan estää. Rasvamaksan parasta hoitoa on elämäntapamuutos.

Mikä sen aiheuttaa?

Ylipaino, varsinkin vyötärölihavuus, sekä liikkumattomuus ovat merkittävimpiä rasvamaksan aiheuttajia. Rasvamaksaan sairastuneista 70 prosenttia on ylipainoisia, yli 75 prosentilla on tyypin 2 diabetes ja 20–80 prosentilla kohonneet veren rasva-arvot. Rasvamaksan taustalla voi olla myös geneettinen alttius. Seitsemällä prosentilla 45–74-vuotiailla rasvamaksa johtuu alkoholista.

Mitä se käytännössä tarkoittaa?

Rasvamaksa tarkoittaa rasvan kertymistä maksasoluihin. Rasvamaksasta puhutaan, kun yli viisi prosenttia maksakudoksesta koostuu rasvasoluista.

Antaako se oireita?

Rasvamaksa ei aiheuta yleensä alkuvaiheessa oireita ja se todetaankin usein sattumalta.

Mihin se voi pahimmillaan johtaa?

Rasvamaksan varhainen toteaminen on tärkeää, koska joka viidennellä sairastuneella maksan rasvoittuminen voi edetä maksatulehdukseksi, joka voi johtaa maksakirroosiin ja maksasolusyöpään. Rasvamaksa on maksasolusyövän tärkein syy. Rasvan kertyminen maksaan altistaa myös diabetekselle, verenpaineen nousulle, veren rasva-arvojen muutoksille ja muille sairauksille.

Miten se todetaan?

Rasvamaksa voidaan todeta verikokeilla ja erilaisilla kuvantamistutkimuksilla kuten ultraäänitutkimuksella, elastografialla tai magneettikuvauksella.

– Kun rasvamaksa on todettu, on tehtävä hoitosuunnitelma. Onnistunut elämäntapamuutos vaatii tukea esimerkiksi ravitsemusterapiasta ja painonhallintaryhmistä. Rasvamaksaa sairastavaa tulisi seurata perusterveydenhuollossa 1–2 vuoden välein, sanoo Munuais- ja maksaliiton maksa-asiantuntija Tarja-Teitto-Tuckett.

Miten sitten eteenpäin?

Rasvamaksan parasta hoitoa on liikunta ja maltillinen painonpudotus. Jo viiden prosentin painonpudotus vähentää maksan rasvoittumista. Säännöllinen ruokarytmi auttaa suunnittelemaan ruokailunsa paremmin ja välttämään turhia kaloreita. Kannattaa myös välttää kovia rasvoja ja lisätä kasvisten määrää ruokavaliossa. Myös alkoholinkäytön vähentäminen voi hidastaa rasvamaksan etenemistä.

– Rasvamaksan hoitaminen kannattaa, sillä kun vatsaontelon rasvan saa laihdutettua pois, maksan muutokset voivat palautua, Teitto-Tuckett jatkaa.

Tietoa kaivataan

Maksasairauteen sairastuneet kaipaavat enemmän tietoa ja ohjausta, selviää Munuais- ja maksaliiton teettämästä kyselytutkimuksesta. Yli puolet vastaajista koki tyytymättömyyttä tiedon ja ohjauksen saantiin diagnoosihetkellä

– Sairastuneen sitoutuminen omaan hoitoonsa vaatii ymmärrystä diagnoosista, omahoidon merkityksestä ja sairauden seurannasta. Tiedonpuute vaikuttaa jaksamiseen ja toimintakykyyn sairauden eri vaiheissa, Teitto-Tuckett kertoo.

Kyselytutkimuksen mukaan 55 prosenttia rasvamaksaan sairastuneista kertoo sairauden heikentäneen henkistä hyvinvointia ja 40 prosenttia sairauden vaikuttaneen toimintakykyyn.

Näin vältät rasvamaksan:

– Lisää arkeen liikuntaa, kestävyys- tai voimaharjoittelua
– Pudota painoa
– Vältä tyydyttyneitä rasvoja kuten voita ja kookosrasvaa
– Vähennä fruktoosilla makeutettujen juomien litkimistä
– Jätä karkit kauppaan
– Unohda ihmedieetit

Terveysalan tuotteet Diabeteskaupasta. Edullisesti ja asiantuntemuksella. Tästä ostoksille.