Se on nyt täällä – THL:n tutkijat ovat selvittäneet Kuopiossa altistumista katupölylle

0

Tutkijat selvittivät kävelijän altistumista katupölylle Kuopion keskustassa ja sen läheisyydessä olevilla kevyenliikenteen väylillä.

Katupölylle altistuminen voi aiheuttaa terveellekin aikuiselle ärsytysoireita kuten nuhaa ja yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa ja kirvelyä.

Osana Katupölyn lähteet, päästövähennyskeinot ja ilmanlaatuvaikutukset -hanketta THL:n tutkijat selvittivät kävelijän altistumista katupölylle Kuopion keskustassa ja sen läheisyydessä olevilla kevyenliikenteen väylillä.

Tutkimuksen mukaan katupölykauden aikana kävelijä altistui keskimäärin 57 mikrogrammaa kuutiossa olevalle hengitettävien hiukkasten pitoisuudelle ja 14 mikrogrammaa kuutiossa pienhiukkaspitoisuudelle ruuhka-aikojen ulkopuolella, sateettomina mittauspäivinä.

Katupölykauden ulkopuolella vastaavat pitoisuudet olivat noin puolet katupölyajan pitoisuuksista. Altistuminen oli selvästi pienempää myös silloin, kun tien pinta oli märkä, jolloin pöly ei noussut katujen pinnalta ympäröivään ilmaan. Suurinta altistuminen oli moottoritien läheisillä kevyen liikenteen reiteillä.

Katupölylle altistuminen aiheuttaa terveyshaittoja

Herkkiä katupölyn vakavammille haittavaikutuksille ovat esimerkiksi astmaatikot, pienet lapset, vanhukset sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastavat.

Herkkiin väestöryhmiin kuuluvien on suositeltavaa välttää altistumista pahimpaan katupölyaikaan ja huolehtia mahdollisen perussairauden asianmukaisesta hoidosta.

Katupölylle altistumista voit vähentää muun muassa:

-välttämällä katupölyaikaan ulkoilua vilkkaiden teiden läheisyydessä
-pitämällä ikkunat suljettuina kotona ja autossa
-kuivaamalla pyykit sisällä ja siivoamalla pöly pois sisätiloista
-hankkimalla asuntoon tehokkaat tuloilmasuodattimet sekä pitämällä ne kunnossa.
-käyttämällä huonekohtaista sisäilman puhdistinta

Poista 1-3 luomea nopeasti ja turvallisesti radioaaltoveitsellä lääkärin tekemänä. Varaa aika Medical Clinic Luxista.

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ja Metropolia-ammattikorkeakoulun vetämään katupölytutkimukseen osallistuivat Kuopion, Helsingin ja Vantaan kaupungit. Osana hanketta THL teki tutkimusta katupölylle altistumisesta.

Jaa

Kommentoi