Antibioottien liiallisen käytön riskit ovat hyvin suomalaisten tiedossa. Tänään vietetään Euroopan Antibioottipäivää.

Kysyttäessä omasta antibioottien käytöstä peräti 80 prosenttia vastaajista kertoo pyrkivänsä välttämään liiallista lääkkeen käyttöä. Tulos käy ilmi MSD Finland Oy:n IRO Research -tutkimusyhtiöllä teettämästä kyselytutkimuksesta.

Antibioottien liikakäyttö on ongelma, sillä se aiheuttaa antibioottiresistenssiä eli bakteerien vastustuskykyä antibiootteja vastaan. MSD:n tutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista ymmärtää tämän ja on sitä mieltä, että antibiootteja käytetään liikaa. Liikakäyttöön uskoo 71 prosenttia kyselyyn osallistuneista. Kyselytutkimuksen mukaan lääkäri määrää potilaan laboratoriokokeisiin antibioottikuurin määräämisen yhteydessä vain noin puolessa tapauksista. Vajaa neljännes kertoi saaneensa lääkäriltä antibioottikuurin ehdollisena niin, että lääkityksen voisi aloittaa, jos oireet eivät muuten alkaisi parantua.

Tietämys hyvällä tasolla

Yleinen tietämys siitä miten antibiootteja tulisi käyttää, on Suomessa korkealla tasolla. Vain kaksitoista prosenttia kyselyyn osallistuneista sanoi olevansa täysin tai samaa mieltä siitä, että antibiootteja tulisi syödä myös virusinfektioiden yhteydessä, jos ne ovat ärhäköitä.

Myös valistus lääkekuurin loppuun syömisen tärkeydestä on mennyt perille: vain seitsemän prosenttia kertoi olevansa sitä mieltä, että kuurin voi keskeyttää sairauden helpottaessa. Erityisesti nuoret toivovat lääkäriltä kuitenkin myös lisää tietoa antibioottien oikeasta käytöstä.

-Antibioottien käyttöä tulisi välttää silloin kun niistä ei ole hyötyä. Lääkäri tekee aina päätöksen siitä tarvitaanko antibioottia ja millaista antibioottia käytetään. Erilaiset bakteerit ja tulehdukset vaativat erilaiset antibiootit. Väärin- tai liikakäyttö johtaa antibioottiresistenssiin. Se on todellinen ongelma, joka voi pahimmillaan johtaa siihen, että helposti hoidettavista taudeista tulee tappavia. Turha antibioottien käyttö tuhoaa elimistöstä myös hyödyllisiä suolisto- ja muita bakteereja, muistuttaa MSD Finland Oy:n lääketieteellinen johtaja Michael Pasternack.

Naiset syövät antibiootteja miehiä enemmän

Viimeisen vuoden aikana vähintään yhden antibioottikuurin on syönyt noin joka kolmas suomalainen (32 prosenttia vastanneista). Naiset syövät antibiootteja huomattavasti enemmän (38 prosenttia) kuin miehet (26 prosenttia). Yhtenä syynä tähän ovat virtsatietulehdukset, jotka ovat pääsääntöisesti naisten vaiva.

Ikäryhmittäin ei esiinny suuria eroja: 15-vuotiaille määrätään suunnilleen saman verran antibiootteja kuin yli 65-vuotiaille. Yleisin vaiva, johon antibiootit määrätään, on poskiontelotulehdus. Siihen lääkkeet ilmoitti saaneensa 22 prosenttia vastaajista. Seuraavaksi eniten lääkittiin keuhkoputkentulehdusta ja virtsatieinfektiota.

Lapsille antibiootteja annetaan enemmän kuin aikuisille. Vastaajista 37 prosenttia kertoi lääkinneensä lastaan antibiooteilla viimeisen vuoden aikana.

Tässäkin tapauksessa naiset ovat innokkaampia käyttämään lapsen sairastelussa apuna antibiootteja: 40 prosenttia naisista ja vain 34 prosenttia miehistä ilmoitti lapsensa syöneen lääkekuurin vuoden sisällä. Ylivoimaisesti eniten antibiootteja suomalaislapset syövät korvatulehduksen vuoksi (44 prosenttia vastaajista). Seuraavaksi eniten lääkettä syötiin poskiontelotulehdukseen, keuhkoputkentulehdukseen ja angiinaan.

Perjantaina 18.11. vietetään Euroopan Antibioottipäivää. Teemapäivän tavoitteena on edistää antibioottien tarkoituksenmukaista ja vastuullista käyttöä. Näin voidaan ehkäistä antibioottiresistenssiä ja säilyttää antibioottien teho mahdollisimman hyvänä.