Moni suomalainen lykkää lääkärikäyntiä, vaikka hänellä olisi oireita, jotka voisivat viitata syöpään.
Syöpäjärjestöjen tuore kyselytutkimus kertoo, että joka neljäs vastaaja on vältellyt terveydenhuoltoon hakeutumista mahdollisten syöpäoireiden vuoksi.
Nuoret suhtautuvat eri tavalla
Kyselyssä nousivat esiin etenkin nuorten aikuisten kokemukset. Nuoret suhtautuvat oireisiin eri tavalla kuin vanhemmat, eivätkä syöpään viittaavat merkit välttämättä herätä samanlaista huolta.
Syöpäjärjestöjen Luoto-palvelun psykososiaalisen tuen päällikkö Katja Tähkä näkee, että oireita saatetaan tiedostamatta vähätellä.
Tiedätkö sinä mikä on juhlakauppa nimeltään My Dream Day – kurkista!
– Syöpään viittaavat oireet ovat usein aika yleisiä oireita, jotka sopivat moneen eri sairauteen tai niiden esiintyminen voi olla vaihtelevaa, Tähkä toteaa.
– Nuorilla syöpää esiintyy vähän. Oireiden ilmaantuessa syöpä ei heillä tule välttämättä ensimmäisenä vaihtoehtona mieleen ja oireet voidaan myös alitajuisesti sivuuttaa. Selkeätkin syöpään liittyvät oireet voivat aluksi aiheuttaa kieltämisreaktion.
Rahakin ratkaisee
Kaikkein yleisin syy lääkärikäynnin välttelyyn oli raha. Vastaajista, jotka olivat lykänneet hoitoon hakeutumista mahdollisten syöpäoireiden vuoksi, neljä viidestä kertoi, ettei ollut varaa lähteä tutkimuksiin.
Myös pelko mahdollisesta diagnoosista vaikutti merkittävästi päätöksiin. Moni pelkäsi, mitä lääkäri saattaisi löytää.
– Julkinenkaan terveydenhuolto ei ole ilmaista ja monelle terveyskeskuksen lääkärin vastaanottomaksu voi olla kynnyskysymys hoitoon hakeutumiseen, samoin kuin pelko siitä, mitä muita maksuja tuo lisää, jos lähdetään oireita tutkimaan, Tähkä sanoo.
Tiedätkö sinä mikä on juhlakauppa nimeltään My Dream Day – kurkista!
Tutkimuksessa kävi ilmi, että osa vastaajista ei myöskään halunnut vaivata lääkäriä tai koki oireet nolostuttaviksi. Lisäksi epävarmuus siitä, mihin hakeutua, oli esteenä.
Kaikenikäisten on hyvä ymmärtää, että oireiden jatkuessa on tärkeää mennä lääkäriin, koska syövän paranemisennusteeseen vaikuttaa se, missä vaiheessa syöpä löydetään.
– Tiedämme, että hoitoon pääsyssä on eroja kuntien ja hyvinvointialueiden kesken. Kokemus siitä, miten hoitoon pääsee, vaikuttaa suuresti siihen, miten nopeasti varaa vastaanottoajan oireiden ilmetessä. Julkinen keskustelu lääkäripulasta terveyskeskuksissa ja varsinkin pienemmillä paikkakunnilla ei helpota hakeutumista hoitoon. Jo ajatus, että ajan saaminen on vaikeaa, voi vaikuttaa suuresti ajan varaamiseen, Tähkä pohtii.
Kyselyn toteutti Innolink, ja siihen vastasi tuhat 18–70-vuotiasta suomalaista. Tutkimus tehtiin paneelikyselynä Syöpäjärjestöjen toimeksiannosta.