Vaikka suomalaiset selviytyvät syövästään yhä useammin, syövän vuoksi menetetään yhä lähes 200 000 elinvuotta vuosittain. Suomen Syöpärekisteri arvioi syöpien aiheuttamaa ennenaikaista kuolleisuutta tänään julkaistussa Syöpä 2021 -tilastoraportissaan.

Suomessa menetetään yhteensä noin 193 000 elinvuotta vain yhden vuoden aikana todettujen syöpien takia.

Menetettyjen elinvuosien määrä on miehillä hieman suurempi kuin naisilla. Miehiltä jää elämättä 97 300 vuotta ja naisilta 95 900 vuotta yhden vuoden aikana todettujen syöpien vuoksi.

Koko väestössä eniten elinvuosia menetetään keuhkosyövän takia. Seuraavaksi eniten menetetään imukudoksen ja verta muodostavan kudoksen syöpien, rintasyövän, suolistosyöpien ja haimasyövän takia. Muissa syöpätaudeissa menetetyt elinvuodet ovat selvästi pienempiä.

Tarjous: Telian liittymän ostajalle 50 euron Lidl-lahjakortti kaupan päälle! Ei määräaikaisuutta. Tästä Telian sivuille.

”Eri syöpätaudeissa keskimääräinen sairastumisikä vaihtelee huomattavasti; esimerkiksi kivessyöpään sairastuneilla miehillä se on 36 vuotta ja ihon okasolusyöpään sairastuneilla naisilla 80 vuotta. Nuorena sairastuneilla syöpä voi siis lyhentää elinaikaa erityisen paljon,” sanoo tutkimuspäällikkö Karri Seppä.

”Menetettyjen elinvuosien määrä on havainnollinen syöpätaakan mittari. Se mittaa ennenaikaista kuolleisuutta korostaen nuoremmalla iällä syöpään sairastuneiden merkitystä ja sopii eri syöpätautien kansanterveydellisen taakan vertailuun”, Seppä jatkaa. 

Tiesithän että voit ostaa laboratoriotestit ilman lääkärin lähetettä Puhti-verkkokaupasta edullisesti ja tulokset saat usein jo seuraavana päivänä – tästä kauppaan