Syys- tai talvilomareissu tilattu ja matkalaukkukin lähes pakattu? Kaikki siis kunnossa? Suomalainen muistaa tunnollisesti matkavakuutuksen, mutta unohtaa perheen lomarokotukset. Rokottautumalla hepatiitti A:ta ja B:tä vastaan saa pitkäaikaisen suojan.
Hepatiitti eli maksatulehdus ei kuulu kotimaassa niihin sairauksiin, joita vastaan rokotetaan koulussa tai neuvolassa. Koko perheen rokotustarve on kuitenkin syytä tarkastaa terveydenhuollon ammattilaiselta ennen reissua, sillä tartuntatautien tilanne voi ulkomailla olla erilainen kuin kotimaassa. A- ja B-hepatiittia nimittäin tulee tavallisen turistin matkassa maailmalta.
-Hepatiittia on suomalaistenkin suosimissa lomakohteissa kuten Thaimaassa, Turkissa, Egyptissä ja Intiassa, mutta myös Baltian maista sen voi saada, listaa tartuntataudeista vastaava lääkäri Kirsi Valtonen Vantaan kaupungilta.
Minimoi riskit ja suojaudu
A-hepatiitti tarttuu saastuneen ruoan ja juoman kautta. Luksushotellin aurinkotuolissa löhöilevä äiti tai kylpylän poreissa polskiva perhe ei välttämättä ole juuri sen paremmassa hepatiittiturvassa kuin reppureissaajakaan.
Omalla käyttäytymisellä pystyy toki vaikuttamaan. Huolehdi käsihygieniasta, juo pullotettua vettä ja kuori hedelmät. Kannattaa myös välttää niin sanottuja riskiruokia eli kylmiä lihoja, leikkeleitä, äyriäisiä, majoneesia ja pakkaamattomia maitotuotteita sekä jääpaloja.
B-hepatiitti on perhematkailijalle pienempi uhka, sillä se tarttuu lähinnä veriteitse ja suojaamattomasta seksistä. Ulkomailla voi kuitenkin joutua onnettomuuteen tai hoitoon huonoihin hygieniaoloihin, joissa B-hepatiitin vaara on olemassa.
Parhaiten hepatiiteilta suojautuu rokottautumalla.
Vielä ehtii
Kannattaa suojautua jo hyvissä ajoin, eli kun matka on tilattu. A-hepatiitin itämisaika on pitkä, joten vielä juuri ennen lähtöäkin otettu rokote auttaa, vaikka suositeltavinta se on ottaa pari viikkoa ennen matkaa. Pitkäaikaisen suojan A-hepatiittia vastaan saa ottamalla tehosterokotteen puolen vuoden kuluttua ensimmäisestä rokotteesta, lääkäri Kirsi Valtonen kertoo.
B-hepatiittirokotussarja pitää aloittaa jo aiemmin ennen matkaa, sillä siinä kaksi erillistä rokotetta otetaan kuukauden välein. Pitkäaikaisen suojan saa ottamalla vielä kolmannen rokotteen noin puolen vuoden päästä ensimmäisestä.
Ylimääräisistä annoksista ei haittaa
Näin syksy- ja talvimatkailukauden kynnyksellä on myös hyvä aika tarkistaa, onko aloitetut rokotussarjat saatettu loppuun, koska vain siten voi saada pitkäaikaisen suojan. Annetut rokotukset on merkitty rokotuskorttiin, mutta jos sitä ei löydy tai on itse epäileväinen rokotuksen ottamisesta, voi rokotussarjan aloittaa vaikka kokonaan alusta. Mahdollisista ylimääräisistä annoksista ei nimittäin ole haittaa.
-Toisaalta keho on viisas ja muistaa aikaisemmat rokotukset. Jos tietää ottaneensa vaikkapa yhden hepatiittirokotuksen kolme vuotta sitten, mutta on unohtanut ottaa toisen rokotuksen, sen voi ihan hyvin ottaa nyt, Valtonen varmistaa.
Täyden rokotussarjan jälkeen hepatiittirokotuksia ei tarvitse enää uusia matkailua varten – eli nykytietämyksen mukaan suoja on elinikäinen.
Hepatiittiriskin maat
A- ja B-hepatiittitartunnan riski on olemassa esimerkiksi Thaimaassa, Intiassa, Egyptissä, Turkissa, Kreikassa sekä Baltian maissa.