Tehohoidossa lääkärinä työskentelevä lääketieteen lisensiaatti Jenni Puoliväli on liittynyt niiden muutamien suomalaislääkäreiden joukkoon, jotka ovat kirjoittaneet sosiaalisessa mediassa oman näkemyksensä koronatodellisuudesta. Se ei ole sairaaloissa kaunis.

Kuukausi sitten neljä muuta tehohoidon lääkäriä otti kantaa omissa kirjoituksissaan, lue täällä.

Tiedeyhteisö Tiedenaisten perustajajäseniin kuuluva Jenni Puoliväli toteaa Instagram-tilillään, että koronapotilaita hoitaessa lääkärin ”fiilis” on paha ja surullinen.

– Kylmät väreet menee käsiä pitkin ja sielusta riipaisee, kun edes miettii sitä kokonaistilannetta, hän kirjoittaa.

Julkaisemme alla Jenni Puolivälin kirjoituksen:

”Tuntuu vähän liian isolta opetukselta maata teholla syvästi nukutettuna hengityskoneessa, koska ei ole ottanut koronarokotetta (joo, on jokunen rokotettukin tehohoitoon joutunut, mutta kyllä ne pahimmat tapaukset ovat valitettavasti rokottamattomia).

Tuntuu niin pahalta miettiä sitä muuta perhettä, joka on varmasti huolesta soikeana. Tuntuu pahalta niiden pienten lasten puolesta, koska ne ei varmasti edes ymmärrä (ja ehkä parempi niin), mitä tarkoittaa, kun oma vanhempi on joutunut teholle koronan hoitoon. Saatika ne ’parane pian´ -kortit, jotka roikkuvat siinä teholla sängyn päällä ja joita lapset ovat toiveikkaina tehneet.

Oon nähnyt liian monta, liian vaikeaa koronaa. Liian monesta me ei vielä tiedetä, miten tulee lopulta käymään. Ja liian monta tulee siihen samaan tilanteeseen vielä joutumaan.

Mä oon tottunut hoitamaan vanhempia ja sairaampia potilaita. Vähemmän oon tottunut niihin nuoriin ja terveisiin, perheenisiin tai -äiteihin, jotka ovatkin sitten yhtäkkiä ihan siinä elämän ja kuoleman rajalla. Selkeästi se tuntuu, koska se tulee liian lähelle omaa elämäntilannetta.

Mun mielestä vaan jokainen kuolema ja jokainen pitkä tehohoitojakso on liikaa jos se olisi voitu rokotteella estää. Mä oon tehnyt kaiken, jotta mun perhe ei joutuisi kestämään sitä, että minä sairastuisin koronan takia vakavasti, eli ottanut koronarokotteet ja aion jatkossakin ottaa, mikäli tehosteita tarvii.

Rokotetta ei ole pakko ottaa, mutta aika lailla nyt on tilanne se, että korona tai rokote. Sitä kuka sairastuu vakavasti on lähes mahdotonta ennustaa. Haluatko sinä olla se elossa oleva vanhempi lapsillesi myös jatkossa? Vai pelata arpapeliä ja katsoa, mitkä kortit saat?

Karua ja surullista, mutta totta. Totuus ja todellisuus on paljon kamalampaa, mitä lehtien kuvat tai otsikot antaa ymmärtää.”

Jenni Puoliväli on lääketieteen lisensiaatti sekä anestesiologiaan ja tehohoitoon erikoistuva lääkäri, joka työskentelee Seinäjoella.