Moni välttelee kuntosaleja epidemian vuoksi, ulkona on pimeää ja kylmää. Aika menee syömiseen, nukkumiseen ja television katselemiseen. Kaiken tämän kansanterveydelliset seuraukset voivat olla kohtalokkaita, varoittaa ravitsemusyhtiö Herbalife Nutritionin pohjoismaiden johtaja Mia Bergmann.

Herbalife Nutritionin YouGovilla teettämästä tutkimuksesta selviää, että rajoitukset ovat vaikuttaneet merkittävästi suomalaisten liikunta- ja ruokailutottumuksiin. Kyselyt toteutettiin touko- ja joulukuussa.

– Kyselyt osoittavat selvästi, että suomalaiset liikkuvat nyt aiempaa vähemmän ja syövät enemmän, kun vietämme paljon aikaa kotona, Herbalife Nutritionin pohjoismaiden johtaja Mia Bergmann sanoo.

Etäjumppa ei innosta suomalaisia

Toukokuussa tehdyssä kyselyssä vain kaksi prosenttia suomalaisista kertoo liikkuneensa verkon välityksellä. Joulukuun kyselyssä luku pysyi samana.

– Kun digitaalisen liikunnan harrastajien määrä nousee nolla prosenttia puolessa vuodessa, on selvää, että tällainen harjoittelu vetää vain vähän suomalaisia puoleensa. Tarvitsemme vaihtoehtoisia ratkaisuja, jotta voisimme harrastaa tarpeeksi liikuntaa. Se on helpommin sanottu kuin tehty. Sää ja pimeys saattavat tehdä ulkoilusta haastavaa, vaikka useimmat meistä ovat melko kyllästyneitä kotona olemiseen. Voi olla vaikeaa inspiroitua liikuntagurujen neuvoista kotiharjoittelusta wc-paperirullilla, Bergmann sanoo.

Kotielämälläkin voi olla negatiivisia vaikutuksia

Joulukuussa tehdyn tutkimuksen mukaan rajoitukset ja kotona pysyminen saivat meidät nukkumaan 33 prosenttia enemmän, syömään jatkuvasti ja sallimaan itsellemme enemmän välipaloja, viiniä ja muita herkkuja.

– Emme aina tunnista, mikä on parasta meille. Olemme ihmisiä, ja haluamme irtautua arjesta kotona. Epäterveelliset välipalat yhdistettynä vähäiseen liikuntaan eivät kuitenkaan ole hyväksi. Tilanne alkaa olla jo vakava, emmekä tarvitse uusia terveydellisiä haasteita. Varsinkaan sellaisia, jotka voisimme välttää, Bergmann sanoo.

Tee muutos nyt

Tutkimus paljastaa, että seitsemän kymmenestä suomalaisesta haluaa parantaa ruokailu- ja liikuntatottumuksiaan, kun rajoituksia aletaan poistaa. Haluamme treenata useammin, valmistaa terveellisempiä aterioita ja nauttia terveellisiä välipaloja.

Siksi Bergmann suosittelee aloittamaan muutoksen teon heti sen sijaan, että odottaisimme rajoitusten päättymistä.

– Tämä epätavallinen aika on jatkunut pitkään, ja se jatkuu vielä jonkin aikaa. On haastavaa muuttaa tapojaan heti, kun kaikki tämä on ohi. Siksi suosittelen aloittamaan terveelliset tavat juuri nyt. On hyvä antaa anteeksi itselleen, jos ei heti onnistu.

– Kannattaa olla realistinen, sillä uusien tapojen omaksuminen vie aikaa. Säädä ja yritä uudelleen. Esimerkiksi kävelylenkki muutaman kerran viikossa voi olla hyvä alku, Bergmann toteaa.

Vinkkejä syömiseen ja liikuntaan

1)     Mene ulos. Olitpa sitten urheilija, sohvaperuna tai työnarkomaani, niin mene kävelylle. Pue kengät ja takki, mene ulos ovesta ja olet aloittanut yhden terveellisen tavan. Jos työpaikkasi on kävelyetäisyydellä etkä työskentele kotona, niin kävele työpaikalle.

2)     Syö aamupala. Jos sinulla on kiire, nappaa aamiainen mukaasi. Aamiaisen avulla on helpompaa ylläpitää hyviä ateriatottumuksia ja välttää muita kiusauksia myöhemmin päivän aikana. Jos työskentelet kotona, voit harkita aamiaista, jonka voit juoda aloittaessasi työt.

3)     Muuta terveelliset tavat miellyttäviksi jokapäiväisiksi rituaaleiksi. Vietä tämä epätavallinen aika luoden jokapäiväisiä rituaaleja, jotka voit säilyttää tilanteen palautuessa normaaliksi.

4)     Älä aloita liian kunnianhimoisesti. Harjoittele rakentamatta kokonaista kuntosalia olohuoneeseesi. Pidä ensimmäiset harjoituksesi lyhyinä ja yksinkertaisina, ja pidennä niitä ajan myötä.

5)     Valmisteluilla, sitoumuksilla ja ympärilläsi olevilla ihmisillä on suuri vaikutus sinuun. Tee aamiainen edellisenä iltana. Suunnittele illallisia viikonloppuna. Kävele tai treenaa ystävien ja tuttavien kanssa.

6)     Vähennä käyntejä ruokakaupassa ja varmista, että sinulla on ostoslista. Siten vältät epäterveelliset, impulsiiviset ostokset.

7)     Varmista, että sinulla on aina helposti saatavillasi terveellisiä välipaloja. Huolehdi, että ulottuvillasi ei ole jatkuvasti suklaata ja sipsejä. Näin vältyt epäterveellisiltä kiusauksilta.

Faktaboksi

Kuinka paljon epätavallinen aika vaikuttaa suomalaisten liikuntaan ja ruokailutottumuksiin:

  • Vähemmän fyysistä aktiivisuutta (50 % tutkimukseen vastanneista)
  • Syö epäterveellisempää ruokaa (38 %)
  • Nukkuu enemmän (33 %)
  • Sallii epäterveellisiä välipaloja itselleen (27 %)                                                      
  • Syö enemmän (22 %)
  • Syö jatkuvasti (11 %)
  • Kuntoilee digitaalisesti (2 %)