Lähes kaikilla maailman aikuisilla lymyilee suussaan kariesbakteeri. Hampaiden reikiintymiseen voi onneksi itsekin vaikuttaa. Mutta tiesitkö, että elämänmuutokset, jopa avioero, voivat lisätä reikiä?
Karies eli reikiintyminen johtuu siitä, että suun bakteerit ja reikiintymiseltä estävät tekijät ovat epätasapainossa.
-Runsas sokerin käyttö, huono suuhygienia, vähentynyt syljeneritys ja liian tiheät ateriavälit luovat kariesbakteerille otolliset elinolot, sanoo hammaslääketieteen tohtori, juurihoidon erikoishammaslääkäri Ulla Palotie Oral Hammaslääkäreistä.
Bakteerit käyttävät ravintonaan hiilihydraatteja, jotka ne muuttavat hampaan kiillettä syövyttäviksi hapoiksi.
-Kiille on elimistön kovin aine, joten ihan hetkessä reikä ei synny. Hammaslääkärin löytämän alkavan reiän kasvamisen voi pysäyttää harjaamalla fluorihammastahnalla. Kun seurattavia reiän alkuja hampaista löytyy, kannattaa myös tehdä ruokavaliomuutoksia, jättää esimerkiksi kahvista sokerit pois tai vaihtaa virvoitusjuomat vedeksi, Palotie ohjeistaa.
Reikiä on melko hankala paljaalla silmällä erottaa.
-Ne voi nähdä vaaleina laikkuina tai viiruina hampaan pinnassa, usein ienrajassa. Yleensä reiän kuitenkin tuntee helpommin kuin näkee. Kielellä tuntuva kuoppa hampaassa, vihlonta tai puruarkuus voivat kieliä reiästä. Toisaalta suurikin reikä voi olla vuosikausia oireeton.
Piilevät reiät löytyvät röntgenkuvauksella, muuten riittää hammastarkastus.
Lääkkeet reikien takana?
Helpoiten reikiä tulee takahampaiden purupinnoille, vaikeasti puhdistettaviin hammasväleihin ja ienrajoihin sekä vanhan paikan ja hampaan saumakohtaan.
Kaikki eivät saa reikiä yhtä helposti, sillä jokaisen suun bakteerikombo on erilainen. Kariesbakteeri saadaan yleensä jo lapsena ja periaatteessa se tarttuu suusta suuhun. Bakteerin pelossa ei kuitenkaan kannata jättää pussailematta!
-Hampaat periytyvät sikäli, että huonohampaisilla vanhemmilla on usein myös helposti reikiä saavat lapset. Se ei johdu välttämättä suoraan kariesbakteerin siirtymisestä, vaan myös elämäntavat ja hampaiden hoitorutiinit periytyvät, erikoishammaslääkäri Ulla Palotie sanoo.
Myös syljen koostumus vaikuttaa reikiintymiseen. Joidenkin sylki suojaa hampaita paremmin, mutta toisaalta nämä ihmiset saavat hanakammin hammaskiveä, koska heidän sylkensä kovettaa plakkia helpommin.
Lääkitys voi vaikuttaa syljen eritykseen. Kuiva suu on yksi reikiintymisen riskitekijä. Jos siis aikuisiällä alkaa saada poikkeuksellisen paljon reikiä, yksi selittävä syy saattaa olla esimerkiksi verenpaine- tai psyykenlääkkeiden käytön aloitus. Tällöin pitäisi olla erityisen tarkka suuhygienian kanssa.
Kriisit ja elämänmuutoksetkin voivat yllättävästi näkyä hampaissa. Avioero tai vakava sairastuminen ei itsessään lisää reikiintymistä, mutta se voi aiheuttaa lievää masennusta, jonka vuoksi hampaiden hoitoon ei jaksa panostaa. Tupakoinnin lopettaminen saattaa puolestaan lisätä makean syömistä.
Torppaa bakteerit paikkauttamalla
Akuuttiin hammassärkyyn kannattaa ottaa ensiavuksi tulehduskipulääkettä. Apteekista saa väliaikaista paikka-ainetta, jota voi laittaa itse sormella lohkeamaan. Vihlovaan hampaaseen auttaa myös pieni kerros hammastahnaa. Nämä ovat kuitenkin vain hätäapuja ja tilanne on aina syytä tarkistuttaa hammaslääkärissä.
-Suun tai kaulan alueen turvotus vaatii pikaisen lähdön päivystykseen. Lääkäriin on syytä hakeutua myös, jos suussa on haavauma, joka ei parane kahdessa viikossa, Ulla Palotie muistuttaa.
Reiät kannattaa paikata, koska tällöin haitalliset bakteerit suussa vähenevät. Ehjät hampaat takaavat myös tasapainoisen purennan. Pitkään auki olleista rei’istä bakteerit pääsevät pahimmassa tapauksessa leviämään verenkierron kautta jopa sydämeen ja aivoihin asti.
Jos hammas on reikiintynyt ytimeen saakka, se vaatii juurihoitoa. Hampaan ytimessä nimittäin sijaitsevat hampaan hermot ja verisuonet, joiden alueen tulehdus on hoidettava ennen reiän paikkaamista.
-Varsinkin juurihoidetut hampaat kannattaa kuvauttaa aika ajoin. Koska niiden hermoja on hoidettu täyteaineilla, ne eivät ilmoittele uusista rei’istä esimerkiksi vihlonnalla, Palotie sanoo.
Reiät paikataan nykyään yhdistelmämuovilla tai keraamisella paikka-aineella, mutta myös amalgaamia käytetään yhä.
-Amalgaamista on käyty keskustelua sen sisältämän elohopean vuoksi ja jotkut ovat jopa vaihdattaneet vanhoja amalgaamipaikkojaan muovipaikkoihin. Amalgaami ja keraamiset materiaalit ovat kuitenkin muovia kestävämpiä varsinkin takahampaiden suurissa paikoissa. Keraamiset paikat ovat lisäksi huomaamattomia, eivätkä kellastu ajan mittaan muovin tavoin, Palotie sanoo.
Hampaiden TOP-5
1. Älä napostele, sillä hampaat kestävät vain viisi happohyökkäystä päivässä. Popsi siis mansikat ja muut kesäherkut kerralla, älä tipoittain pitkin päivää.
2. Muista mökilläkin harjata hampaat aamuin illoin. Käytä fluoritahnaa ja puhdista säännöllisesti myös hammasvälit hammasväliharjalla tai hammaslangalla.
3. Suosi janojuomana vettä.
4. Karkkia ja kakkua saa syödä, mutta mieluusti aterioiden yhteydessä.
5. Pidä ksylitol-pastillit tai -purkat matkassa mukana.
Kuva: Oral Hammaslääkärit