Hammashygienistillä on asiaa. Vain joka viides nuori aikuinen käyttää hammaslankaa. Se on todella vähän.
Hampaiden peseminen ei puhdista koko suuta. Jos sivuuttaa hammasvälien puhdistamisen, kaksi viidesosaa suusta jää puhdistamatta. Vaarana on altistuminen suun sairauksille, kuten ientulehdukselle.
Suuhygienisti Reetta Tuomola kertoo, että hammasväleihin hampaiden harjaus ei tehoa – siihen auttaa vain mekaaninen puhdistus, eli esimerkiksi hammaslangan tai väliharjan käyttö.
Jos välejä ei puhdista, niihin jää bakteereita, jotka saavat aikaan tulehduksen.
-Suu on hyvin harvoin terve, jos hammasvälejä ei puhdisteta, Tuomola sanoo.
Oral Hammaslääkäreiden teettämän tutkimuksen mukaan kaikkein vähiten hammasvälejä putsaavat 18–29-vuotiaat nuoret aikuiset. Heistä vain viidesosa puhdistaa hammasvälit säännöllisesti.
-Kun nuori tulee täysi-ikäiseksi, hän jää pois kunnallisesta hammashoidosta. Tällöin hän voi olla monta vuotta käymättä hammaslääkärissä eikä suuhun kiinnitetä tarpeeksi huomiota, Tuomola tietää.
Hänen mukaansa juuri teini-iässä hammashoidon rutiinien muodostuminen olisi tärkeää, sillä nuorena aikuisena suusairaudet alkavat kehittyä.
Aloitus varhain
Hammasvälien puhdistus tulisi aloittaa heti, kun maitohampaat lähtevät ja pysyvät hampaat puhkeavat suuhun – viimeistään yläkouluikäisenä. Aluksi paras väline puhdistukseen on hammaslanka tai -lankain.
-Nuoruudessa, kun hampaat puhkeavat, hammasvälit ovat hyvin tiukat. Pieninkään hammasväliharja ei välttämättä mahdu hammasrakoihin. Myöhemmin hammasväliharja voi olla lankaa parempi väline puhdistukseen, Tuomola ohjeistaa.
Hammasvälit tulisi puhdistaa päivittäin, esimerkiksi aamuin ja illoin hammaspesun yhteydessä. Vaikka joskus puhdistus jäisikin väliin, siitä huolimatta jokainen puhdistus on hyödyllinen.
-Helpoin tapa saavuttaa rutiini on se, että putsaa välit joka päivä. Sen sijaan sillä, puhdistaako välit ennen vai jälkeen harjauksen, ei ole juuri merkitystä, suuhygienisti Tuomola ohjeistaa.
Likaiset hammasvälit johtavat ientulehdukseen
Jos hammasvälien puhdistamisen jättää tekemättä, suussa alkaa kehittyä sairauksia, kuten ientulehdusta. Ientulehdus voi johtaa hampaiden kiinnityskudossairauteen, eli parodontiittiin.
-Parodontiitti taas altistaa muille sairauksille: se lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, ja se estää suurempiin leikkauksiin menemisen. Parodontiitti voi vaikuttaa hedelmällisyyteen, ja myös riski sydän- ja aivoinfarktiin kasvaa parodontiitin seurauksena, Tuomola varoittelee.
Kun pitää huolen siitä, että puhdistaa suun kunnolla, voi siis ehkäistä hengenvaarallisten tautien syntymistä.
-Hammasvälien puhdistuksen voi aloittaa pienin askelin. Hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla katsotaan sopiva puhdistusväline. Hammaslanka on huomattavasti halvempi sijoitus kuin se, että aletaan tehdä reikiintyneisiin hampaisiin hammastäytteitä tai hoitaa hampaan kiinnityskudossairautta, vinkkaa suuhygienisti.
Jutussa mainittu tutkimus tehtiin sähköisenä kyselynä 29.9. – 2.10.2017 ja siihen vastasi yhteensä 1016 suomalaista. Sen toteutti YouGov Finland.