Suuri osa suomalaisista kärsii jatkuvista, elämää häiritsevistä toiminnallisista vatsavaivoista, joihin ei löydy selvää syytä. Laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveydenhuollon maisteri Reijo Laatikainen on nyt kirjoittanut kirjan Herkän vatsan valinnat (Kirjapaja), jossa hän havainnollistaa, kuinka oireita voi itse helpottaa ruokavaliolla, elämäntavoilla sekä ravintolisillä.

-Olen pyrkinyt tuomaan tutkimustiedon käytännön ruoka-aineiden tasolle ja arkipäivän vinkeiksi, Laatikainen sanoo. Kirjassa hän kertoo antavansa runsaasti ohjeita ja reseptejä.

Vastaavaa kotimaista teosta ei ole aiemmin ollut saatavilla.

Monet herkkävatsaiset saavat apua oireisiinsa välttämällä joitakin huonosti imeytyviä hiilihydraatteja eli FODMAP-hiilihydraatteja. Tällöin vatsaa ärsyttävien ruokien määrää vähennetään ja tilalle valitaan muita terveellisiä ruokia.

Herkkä vatsa eli toiminnallinen vatsavaiva johtuu yleensä ärtyvän suolen oireyhtymästä tai toiminnallisesta ylävatsavaivasta eli dyspepsiasta. Herkkä vatsa voi oireilla monin tavoin. Pahimmillaan vatsaongelmat rajoittavat elämää ja heikentävät elämänlaatua merkittävästi.

Reijo Laatikainen on erikoistunut vatsavaivojen hoitamiseen. Hän tekee myös tutkimustyötä ärtyvän suolen oireyhtymästä ja luennoi muun muassa terveydenhuollon ammattilaisille.