Silmälasit voivat olla hankalat lapsen harrastuksissa. Ne voivat olla myös turvallisuuskysymys. Piilolasit tulevat avuksi.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Joskus lapsen harrastukset ja silmälasit voivat olla hankala yhdistelmä. Silmälaseja ei kannata laittaa esimerkiksi urheilussa käytettävän kypärän alle, sillä ne saattavat liukua alaspäin ja haitata menoa. Silmälasit usein myös rajaavat näkökenttää ja kylmällä ilmalla linssit voivat huurtua.

Harrastusten parissa silmälaseilla on myös riski hajota. Lasien korjaaminen saattaa olla vaikeaa, ja pahimmassa tapauksessa hajoaminen voi aiheuttaa vaaratilanteita kasvoille ja silmille. Lapsella, joka käyttää piilolinssejä, ei näitä riskitekijöitä puolestaan ole. Lisäksi näönkorjaus piilolinsseillä ei muuta ulkonäköä.

Lapsilla käytetäänkin piilolinssejä yhä enenevässä määrin.

-Kun huomioidaan piilolinssien mukanaan tuomat turvallisuus- ja mukavuushyödyt, jäävät niiden käyttökustannukset hyvin maltillisiksi, asiantuntija Arto Karhunen Instrumentariumista toteaa. Karhusen mukaan piilolinssien lisäksi näönkorjausta tarvitsevalla lapsella tulisi silti olla myös ajan tasalla olevat silmäsit.

Vanhemmat voivat itse arvioida, onko lapsi kasvanut riittävän vastuulliseksi käyttämään piilolinssejä. Karhusen mukaan tärkeää on, että lapsi huolehtii itsenäisesti käsihygieniastaan. Lisäksi tulee opetella se, milloin piilolinssi on poistettava tai vaihdettava. Piilolinssien käyttöön motivoituneella lapsella piilolinssit toimivat yhtä hyvin kuin aikuisellakin.

Hankinnan yhteydessä optikko antaa lapselle aina opastuksen piilolinssien käyttöön. Piilolinssejä on kertakäyttöisinä ja kuukausilinsseinä useampaa eri merkkiä, joista jokaiselle lapselle valitaan sopivat linssit.