Vaikka EU-sopimus kieltää myrkkyjen käytön tekstiilien värjäys- ja valmistusprosesseissa, monia kuitenkin värjätään ja kyllästetään kemikaaleilla, jotka voivat jo pieninä määrinä aiheuttaa iho- ja hengitystieoireita.
Pitkien kuljetusmatkojen takia käytetyt homeenestoaineet saattavat myös aiheuttaa oireita.
Pese ihoa vasten olevat vaatteet
Kannattaa olla tarkkana siinä, mitä vaatteita päälleen pesemättä pukee.
-Ihoa vasten tulevat tekstiilit, kuten alusvaatteet, pyyhkeet ja lakanat sekä vauvan- ja lastenvaatteet, on syytä pestä ennen ensimmäistä käyttöä. Päällysvaatteita, kuten bleisereitä, housuja, ulkotakkeja ja pusakoita, ei tarvitse pestä, mutta jos lahjapaketista avattu vaate haisee pahalle, on tuuletus paikallaan, neuvoo tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta.
Vaikka vaatteesta puhalletaan tuotantovaiheessa irtopöly pois, sitä on voitu sovittaa kaupassa useita kertoja, jolloin siihen on tarttunut ihoeritteitä ja muuta likaa.
Uudet tekstiilit voi pestä päivittäispyykin kanssa, esimerkiksi koneen pikaohjelmalla. Voimakasväriset tekstiilit saattavat päästää ensimmäisillä pesukerroilla väriä, joten ne pestään samanväristen kanssa.
Hoito-ohjemerkinnän pesulämpötilasuositusta on syytä noudattaa, sillä suositusta matalammassa lämpötilassa uusista puuvillatekstiileistä voi irrota runsaasti väriä. Esimerkiksi puuvillatrikoiset raitapaidat kannattaa pestä 60 asteessa, jolloin värit eivät leviä ja myös mikrobit tuhoutuvat. Pyyhkeet imevät vettä ja kuivaavat paremmin, kun niistä pestään pois käsittelyaineet ennen käyttöönottoa.
Jos kankaassa on jäämiä valmistusvaiheessa käytetyistä kemikaaleista, suurin osa niistä lähtee hiljalleen pois pesuissa.
-Eniten ongelmallisia vaatteita tulee Aasiasta, jossa usein myös työolosuhteet ovat kehnot. Valmistusprosessiin osallistuvat henkilöt, sekä myös vaatemyyjät, ovat riskiryhmässä toimiessaan kemikaaleilla käsiteltyjen tekstiilien parissa päivittäin. Omilla ostospäätöksillä meistä kukin voi vaikuttaa asiaan, toteaa Marjomaa.