Uudenlaiset hoitomuodot ovat tulleet eturauhassyövän hoitoon myös Suomessa. Uudella robottiavusteisella kirurgialla tullaan tekemään kohta myös muita leikkauksia.

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä Suomessa. Vuonna 2020 eturauhassyöpään sairastui 5 035 miestä. Väestön ikääntyessä paikallista eturauhassyöpää todetaan jatkuvasti lisää. Eturauhassyövän diagnostiikan ja hoitojen kehittyessä voimakkaasti on tilanne potilaalle lohdullinen.

Paikallisen eturauhassyövän hoitomuotoja ovat aktiiviseuranta, kirurgia ja sädehoito. Leikkaus tai sädehoito, jotka ovat tällä hetkellä eturauhassyövän parantavat hoidot, aiheuttavat osalle paikallista eturauhassyöpää sairastavista potilaista merkittäviä haittavaikutuksia ja ovat osalle ylihoitoa.

Ei-aggressiivisten, pienialueisten syöpien kohdalla voidaan jäädä seurantalinjalle. Osassa pienialueisista keskiaggressiivista eli kohtalaisen riskin eturauhassyövistä parantava tulos voidaan nykyään saavuttaa hoitamalla kasvainalue kohdennetusti eturauhasen sisällä.

HUS sai uudenlaisen robotin

Viime vuosina hoidon avuksi ovat tulleet myös Suomessa robotit. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin urologiassa on vuodesta 2009 lähtien tehty noin 5 000 robottiavusteista leikkausta. 

Käytössä on ollut aiemmin yksi DaVinci-leikkausrobotti. Ensimmäinen leikkaus täysin uudella Hugo RAS -robotilla tehtiin pari viikkoa sitten ensimmäisenä sairaalana Suomessa ja yhtenä ensimmäisistä sairaaloista Euroopasta. Uudentyyppisellä robotilla tehdään alkuvaiheessa urologisia eturauhassyöpäleikkauksia.

Toisen robotin myötä robottileikkauksia voidaan tehdä enemmän aiempaa laajemmalle potilasryhmälle. Jatkossa Hugo RAS -robotilla tehdään myös munuaisten, virtsarakon ja virtsajohdinten leikkauksia.

Robottiavusteisten leikkausten määrän kasvaessa leikkauspotilaiden hoitojaksojen pituus vuodeosastolla lyhenee huomattavasti verrattuna avoleikkauksiin.

-Mini-invasiivisessa tähystysleikkauksessa leikkaushaava on pieni, kudosten käsittely tarkkaa ja verenvuoto vähäistä, mikä mahdollistaa potilaan nopean toipumisen ja kotiutumisen, sanoo urologian osastonylilääkäri Antti Rannikko.

HIFU-hoitoa ensimmäisenä Suomessa

Viime keväänä HUSissa aloitettiin myös eturauhassyövän HIFU-hoidot. Kyseessä on uusi hoitomuoto Suomessa. HIFU-hoitoa käytetään paikallisessa, kohtalaisen riskin eturauhassyövässä sekä sädehoidon jälkeen uusiutuneessa eturauhassyövässä.

HIFU-hoidossa eturauhasta kuumennetaan ilman leikkausta peräsuolen kautta ultraäänienergialla niin, että syöpäkasvain menee kuolioon.

Hoitoalue räätälöidään HIFU-hoidossa halutun laajuiseksi ja muotoiseksi. HIFU:lla voidaan myös hoitaa vain yksi eturauhasen lohkoista, jossa syöpä sijaitsee, tai koko eturauhanen. HIFU:a voidaan antaa eturauhassyövän ensilinjan hoitona sekä syövän uusiutuessa sädehoidon jälkeen.