Jouluun tai muihin erityishetkiin liittyvä ahmiminen ja sen jälkeinen tarve laihdutuskuureihin voivat olla epäterveen ruokasuhteen merkkejä. Terveystalon ravitsemusterapeutti Mari Aalto kannustaa sallivaan syömiseen vuoden jokaisena päivänä. 

Ravitsemusterapeutti Mari Aallon mielestä usein pahinta kehon ja mielen näkökulmasta on se, että jouluherkkuja pihistellään jouluun asti.

– Epäterveestä ruokasuhteesta kertoo yleensä se, että jouluna syödään rasiakaupalla konvehteja ja joulun jälkeen koetaan niin suurta ahdistusta, että on tarve ryhtyä laihdutuskuurille, kertoo yli viisitoista vuotta syömishäiriöiden parissa työskennellyt Mari Aalto Terveystalosta.

Jojoilu on epäterveellistä – keholle kuin mielelle

Tarve ylensyödä erityishetkinä kertoo yleensä siitä, että syömistä on arkena rajoitettu liikaa. 

– Ongelma syntyy, kun omaa syömistä rajoitetaan liian tiukoilla säännöillä. Tällainen johtaa helposti hallinnan menettämiseen ja ahmimiseen. Ja sen jälkeen taas entistä ankarampaan laihdutukseen ja ruokailun tai ruoka-aineiden rajoittamiseen. 

Jatkuva jojoilu luo vääristyneen ja haitallisen suhteen syömiseen. 

Tästä Vallilaan joulukangaskaupoille

– Jatkuva painonvaihtelu lihottaa entistä herkemmin, kun energian tarve pienenee lihasmassan menetyksen myötä ja kylläisyyden tunne viivästyy, jolloin alamme syödä isompia ruoka-annoksia, Aalto täydentää.

Sallivaa syömistä

Parasta Aallon mielestä olisi jo nyt ostaa se joulukonvehtirasia ja syödä sieltä jälkiruoaksi jokainen päivä muutama konvehti. 

– Kun herkuttelee jokainen päivä kohtuudella, herkuttelusta katoaa hohto. Salliva syöminen vuoden jokaisena päivänä auttaa hallitsemaan mielitekoja ja ylläpitämään terveellistä ruokavaliota sekä ruokasuhdetta.

Syöminen on ennaltaehkäisevää toimintaa

Syömisen tulisi Mari Aallon mukaan olla järjellä – ei tunteella – tapahtuvaa toimintaa ja ikään kuin ennaltaehkäisevää. 

 – Terveen hallinnan ja ruokavalion ylläpitämiseksi on tärkeää syödä alkupäiväpainotteisesti ja sisällyttää päiviin välipaloja. Kaikki tämä auttaa välttämään sitä, ettei kompensoi energiavajetta liiallisella iltasyömisellä ja herkuttelulla. Ja kun aterioiden jälkeen nauttii vielä pienen jälkiruoan päivittäin, ei tule enää tarvetta överiherkutteluille viikonloppuisin tai juhlapyhinä, Aalto kertoo.

Jos syömisestä tuntee syyllisyyttä, on hyvä hakea apua

Jokainen syö joskus vähän liikaa, eikä se ole vaarallista. Terveessä ruokasuhteessa ei kuitenkaan ole jatkuvaa tarvetta ylensyöntiin ja sen seurauksena laihduttamisyrityksiin.

Tästä Vallilaan joulukangaskaupoille

– Vaikka jouluna söisikin herkkuja ihan ähkyyn asti, ei siinä ole ongelmaa, jos elämä jatkuu normaalisti sen jälkeen. Mutta jos tulee tarve laihdutuskuureille, ahmintatyyppinen käyttäytyminen jää päälle tai tuntee syyllisyyttä syömisestä, on hyvä hakea apua esimerkiksi ravitsemusterapeutin vastaanotolta, Aalto päättää.