Uusi keksintö eturauhassyövän löytämiseen

0

Eturauhassyövän diagnosointi perinteisin keinoin, kuten ultraääniohjauksessa otettavalla neulanäytteellä, on haasteellista ja epätarkkaa. Jotta syöpää voidaan hoitaa oikein, on tarkka diagnoosi syövän levinneisyydestä ja ärhäkkyydestä keskeisessä asemassa hoidon suunnittelussa.

Docrates Syöpäsairaala on aloittanut eturauhassyöpäpotilaiden uutta PSMA-radiolääkevalmistetta hyödyntävät tietokonekerroskuvaukset. Sen lisäksi, että uusi aine on erityisen herkkä tunnistamaan eturauhassyövän leikkauksen tai sädehoidon jälkeisen uusiutuman, se soveltuu myös taudin diagnosoimiseen täydentäen magneettitutkimusta.

Uusi merkkiaine mahdollistaa eturauhassyövän entistä tarkemman diagnostiikan, jolloin myös hoito voidaan räätälöidä entistä paremmin hyvää elämänlaatua vaalien esimerkiksi nykyaikaisen sädehoidon keinoin. Tarkka syövän paikannus on erittäin tärkeää myös eturauhasen poistoleikkausta suunnittelevalle kirurgille tai muille alkuvaiheen hoitoja suunnitteleville tahoille.

PSMA-radiolääke tulee sanoista Prostate Specific Membrane Antigen. PSMA on itse asiassa entsyymi, glutamaattikarboksipeptidaasi-2 ja sitä löytyy yliedustettuna eturauhassyöpäsoluissa.

Merkkiaineen toiminta perustuu siihen, että 98 prosentista eturauhassyöpien solukalvoista löytyy tätä molekyyliä. Merkkiaine eroaa merkittävästi aikaisemmista, sillä aikaisemmin eturauhassyöpäsolujen tunnistaminen on perustunut yleiseen syöpäsolujen kasvun energia-aineenvaihduntaan, luusolujen aineenvaihduntaan etäpesäkkeissä tai kiihtyneeseen solukalvosynteesiin. PSMA-radiolääke tunnistaa itse eturauhassyöpäsolukalvoissa olevan PSMA-molekyylin ja antaa siten tärkeää lisätietoa eturauhassyövän tilanteesta ja levinneisyydestä.

Jaa

Kommentoi