Kaupallinen yhteistyö: Nordic Bank
Jopa yli puolet maailman väestöstä tarvitsee silmälaseja tai piilolinssejä nähdäkseen hyvin. Lääketiede ja teknologia ovat kehittyneet siten, että nykyään tarkka näkö on mahdollista saavuttaa silmäkirurgisen toimenpiteen avulla. Suomessa vuosittain tuhannet ihmiset käyvät korjauttamassa näkönsä laserleikkauksessa ja pääsevät eroon silmälaseista.

Laserleikkauksella voidaan korjata liki-, haja- ja kaukotaitteisuutta. Uusimmat laserointitekniikat ovat nopeita, hellävaraisia ja toipumisaika on lyhyt. Laserleikkaus voidaan uusia tarvittaessa, jos näkö huonontuu vuosien kuluessa. Toimenpiteen uusiminen on mahdollista, jos edellinen leikkaus sujui ongelmitta ja sarveiskalvossa riittää paksuutta.

Kenelle laserointi sopii ja kenelle ei?

Laserointi sopii useimpien taittovirheiden korjaamiseen. Silmälääkäri suorittaa esitutkimuksen ja arvioi sen perusteella, voiko toimenpiteen tehdä vai ei. Lisäksi potilaan täytyy itse noudattaa huolellisesti lääkärin ohjeita, jotta hoitotulos on hyvä.

Silmien laserointia ei tehdä alle 18-vuotiaille. Tämä johtuu siitä, että silmän taittovoima asettuu lopulliselle tasolle vasta myöhemmin. Laserleikkausta ei tehdä myöskään raskaana oleville tai imettäville. Nivelreumaa tai muita autoimmuunisairauksia sairastavien leikkausta harkitaan tarkasti. Tällaisilla potilailla silmäpinnan haava ei välttämättä parane ongelmitta.

Lisäksi sarveiskalvon pitää olla riittävän paksu, jotta sitä pystytään hiomaan. Ikä ei vaikuta tähän asiaan, vaan sarveiskalvon paksuus on synnynnäinen ominaisuus.

Suurin osa potilaista on tyytyväisiä laserleikkauksen tulokseen. Toimenpide ei kuitenkaan ole täysin riskitön. Kuten kirurgisessa toimenpiteessä yleensä tässäkään toimenpiteessä ei voida taata sataprosenttisesti onnistunutta lopputulosta. Yleisin laseroinnista aiheutuva haitta on roskan tunne silmässä ja kuivasilmäisyys. Osalla vaiva menee ohi lähikuukausina, toisille haitta jää pysyväksi.

Leikkauksia tehdään eri tyyleillä

Silmien laserleikkauksessa sarveiskalvon muotoa korjataan. Leikkaustyylejä on erilaisia. Yleisimmät tavat ovat nimeltään Lasik-, FemtoLasik-, Smile- ja PRK-leikkaus. Silmälääkärin esitutkimuksessa selviää, mikä laserointitapa on sopiva kyseiseen tilanteeseen. Esimerkiksi ohut sarveiskalvo sulkee pois tiettyjä tekniikoita.

Pintatekniikoissa silmän pintaepiteeliä raaputetaan pois ja sen jälkeen epiteelin alaista kerrosta laseroidaan. Esimerkiksi PRK-leikkaukset suoritetaan tällä tyylillä. Toimenpiteen jälkeen silmä voi olla kipeä pari viikkoa ja näkö on sumea pitkään. PRK on vanhimpia leikkaustyyppejä ja se onkin saanut pitkälti väistyä uudempien leikkaustapojen tieltä.

Läppätekniikoissa sarveiskalvoon tehdään ohut läppä ja sarveiskalvoa muotoillaan sen kautta. Kun muotoilu on tehty, läppä suljetaan ja sen annetaan parantua. Esimerkiksi Lasik-leikkaus on läppätekniikkaa. Tämänkin toimenpiteen jälkeen voi tuntua valonarkuutta ja vetistystä, mutta usein jo parin päivän sisällä potilas näkee tarkasti.

FemtoLasik on uudempi versio Lasikista. Se eroaa Lasikista siten, että läppää ei enää tehdä käsin, vaan läppä tehdään laserilla. Siksi menetelmä on hellävaraisempi ja tarkempi ja toipumisaika on lyhyt.

Smile-tekniikka on silmäkirurgian uusinta teknologiaa. Siinä taittovirhe korjataan ilman sarveiskalvoon tehtävää läppää. Tekniikka on hellävarainen, sillä pintaa ei laseroida, vaan korjaus tehdään kudokseen sarveiskalvon alle. Toimenpiteestä toipuminen on nopea.

Linssileikkauksessa silmän linssi vaihdetaan keinolinssiin. Tällainen toimenpide voidaan tehdä, jos laserkirurgiaa ei voida käyttää kyseiselle potilaalle.

Laserleikkauksen vaiheet

Silmän laserleikkauksessa on neljä vaihetta: hoitoarvio, esitutkimus, leikkaus ja jälkitarkastus.

1. Hoitoarviossa selvitetään, miten potilas näkee tällä hetkellä ja minkälaisia muutoksia hän haluaisi asiaan. Silmien voimakkuudet ja sarveiskalvon paksuus tarkistetaan. Potilas saa alustavaa tietoa hänelle sopivista leikkaustekniikoista sekä arvion leikkauksen lopputuloksesta.

2. Esitutkimus tehdään vähintään vuorokautta ennen leikkausta. Siinä näkökyky ja silmät tarkastetaan perusteellisesti. Esitutkimuksen perusteella varmistetaan, että potilas soveltuu leikkaukseen.

3. Leikkaukseen varataan noin kaksi tuntia aikaa. Itse toimenpide kestää leikkaustekniikasta riippuen parista kymmenestä sekunnista noin 15 minuuttiin. Sitä ennen aikaa kuluu valmisteluun, kuten rauhoittavaan esilääkitykseen ja sarveiskalvon pinnan puudutukseen.

Tavallisesti molemmat silmät operoidaan samalla käynnillä. Operaatio ei ole kivulias, mutta voi tuntua epämiellyttävältä. Leikkauksen jälkeen potilas odottelee klinikalla hämärässä tilassa noin tunnin ajan, minkä jälkeen silmälääkäri varmistaa, että kaikki on kunnossa ja potilas voi lähteä kotiin.

4. Jälkitarkastuksia on yhdestä kolmeen. Niissä näkö tarkastetaan ja varmistetaan, että toipuminen etenee hyvin ja näkö on hyvä.

Kuinka paljon silmien laserleikkaus maksaa?

Laserleikkauksen hinta riippuu klinikasta ja käytetystä tekniikasta. Halvimmillaan se maksaa alle 900 euroa/silmä. Uusimpia tekniikoita käytettäessä kahden silmän leikkauksen hinta saattaa nousta noin 3000 euroon. Esimerkiksi Eiran Siraalassa Smile-silmäleikkaus maksaa 1390 euroa per silmä. Toimenpiteisiin ei saa Kela-korvausta.

Laserleikkausten kokonaishinta muodostuu useista eri osista, kuten hoitoarviosta, esitutkimuksesta, leikkauksesta, jälkitarkastuksista ja toimistomaksuista.

Näin rahoitat toimenpiteen

Silmien laserleikkauksen kustannukset saattavat olla korkeat. Siksi moni ottaa lainaa leikkaukseen. Eri lainanmyöntäjien lainatarjouksia kannattaa vertailla, sillä lainojen korot ja ehdot vaihtelevat suuresti. Rahoitusvaihtoehtojen vertaileminen on helppoa Nordic Bankissa, sillä yhdellä ilmaisella lainahakemuksella voit hakea lainaa useilta eri pankeilta ja rahoitusyhtiöiltä. Palvelussamme saat vertailtua yli 30 pankin ja luotonmyöntäjän lainatarjouksia.

Voit kilpailuttaa palvelussamme erilaisia vakuudettomia lainoja. Silmien laserleikkauksen voi maksaa esimerkiksi kulutusluotolla tai joustoluotolla. Kulutusluotto on kertaluontoinen pienehkö laina, jota lyhennetään kuukausittain. Joustoluotto puolestaan on luottokortin kaltainen jatkuva luotto, mutta ilman fyysistä korttia. Saat luottotilin, josta voit itse nostaa lainaa omalle tilillesi silloin, kun sitä tarvitset. Joustoluotto onkin kätevä, jos laserleikkaus maksetaan useammassa kuin yhdessä erässä. Voit alkaa lyhentää ensimmäisen erän maksuja samantien ja nostaa lisää luottoa tilillesi sitä mukaan, kun maksut erääntyvät.

Nordic Bankin kautta voit hakea lainaa 500 – 70 000 euroa. Lainan hakeminen on helppoa ja alat pian saada tarjouksia. Tutustu tarjouksiin rauhassa ja valitse niistä sopivin. Saat rahat käyttöösi jo yhden arkipäivän kuluessa.