Tupakointi vääristää lääkityksesi tehoa

1

Tiiesitkö, että tupakointi heikentää useiden lääkehoitojen tehoa? Tämäkin on oiva lisäsyy lopettaa.

Apulaisylilääkäri Seija Joukanen kertoo, että samat elimistön entsyymit osallistuvat sekä tupakansavun sisältämien yhdisteiden että lääkeaineiden käsittelyyn. Tämä vaikuttaa lääkeaineiden pitoisuuteen elimistössä, mikä voi puolestaan heikentää lääkehoidon tehoa. Jo vähäinenkin tupakointi (alle viisi savuketta päivässä) voi vaikuttaa lääkeaineiden pitoisuuteen.

Tupakointi vaikuttaa muun muassa psyykkisesti sairaiden lääkitykseen heikentämällä lääkkeiden vaikutusta. Myös astmaa tai sydänsairauksia sairastavat tupakoijat altistuvat lääkehoidon tehon heikentymiselle.

Apulaisylilääkäri Seija Joukanen Hämeenlinnan terveyspalveluista muistuttaa, että tupakoinnin lopettamisen yhteydessä on hyvä tarkistaa käytössä olevat lääkehoidot ja niiden annostelu lääkärin kanssa. Esimerkiksi psyykelääkkeiden annosta voidaan joissain tapauksissa vähentää jopa puoleen.

-Annoksen pienentäminen voi johtaa myös lääkkeiden haittavaikutusten vähenemiseen, mikä saattaa entisestään kannustaa savuttomuuteen, Joukanen huomauttaa.

Jaa

1 kommentti

Kommentoi