Turvottaa, kiristää, pömpöttää, pulputtaa. Ikävä tunne vieraana. Syitä voi olla monia, lähes aina hyvälaatuisia ja toiminnallisia, mutta tulitko ajatelleeksi että voisit kärsiä ummetuksesta? Ei, sanot.
Käyt helpotuksen huoneessa joka päivä, ehkä kahdestikin. Suoli siis toimii. En minä nyt mistään ummetuksesta, herra paratkoon siis kärsi.
Mutta väärin.
Voit silti kärsiä piilevästä ummetuksesta, joka aiheuttaa pömpötystä ja kireyden tunnetta. Jostain syystä tätä vaivaa tavataan tyypilisesti naisilla (88-prosenttisesti), mutta mikäli liikunta on jäänyt vähäisemmälle, teet istumatyötä etkä juo tarpeeksi vettä, piilevä ummetus voi vaivata ketä vain.
Tuossa tulivatkin jo vähän kuin varkain ummetuksen hoitokeinot. Pyri siis aktivoimaan itseäsi istumistyössä jopa 15 minuutin välein, juo runsaasti, yli kaksi litraa vettä päivässä ja liiku. Suoli tykkää siitä. Käytä myös kuitua sillä se vähetää ummetusta lisäten suolen sisältöä ja sitoen suolessa vettä. Kuituja on viljassa, kasviksissa, hedelmissä ja marjoissa. Tehokkainta on viljan kuitu – ota täysjyväleivät ja puurot avuksi. Tarvitset kuitua noin 30 grammaa päivässä, jotta suoli toimii hyvin. Älä myöskään pidätä ulostamista.
Piilevässä ummetuksessa voit käydä normaalisti vessassa vaikka kaksi kertaa päivässä, mutta paksusuolessasi majailee silti jopa 1500 – 2000 grammaa (lue: kaksi kiloa) ulostemassaa, joka aiheuttaa suolen venymistä jopa viisinkertaiseksi.
Se tuntuu, voit olla varma siitä. Monikaan ei osaa epäillä ummetusta syyksi turvotteluunsa.
Muista myös syödä pieniä annoksia ja tarpeeksi usein – ei pitkiä ateriavälejä. Paksusuolesi tykkää aktivoinnista. Niin ja tykkää se siitäkin jos teet muutaman haarahyppelyn istumatyön aikana.
Joillekin pieni ripaus suolen sisältöä pehmentävää käsikauppavalmistetta vaikkapa kuureina voi tuoda hyvän avun ”maagiseen ja mystiseen turvotteluun”.
Lähde: Prevention/Women´s Health