27-vuotias Arttu Lampinen on sairastanut maksasyöpää marraskuusta alkaen. Hän on pettynyt suomalaiseen syövänhoitoon ja kerää nyt rahaa ulkomailla tapahtuvia hoitoja varten.

Arttu avautui somepäivityksessään, joka on luettavissa alapuolelta:

Osa varmaan jo tietää, että sairastan maksasyöpää (hepatosellulaarinen karsinooma). Syöpä todettiin minulla viime vuoden marraskuussa. Tilanne oli tuolloin erittäin huono, ja vastaavassa tilanteessa eliniänennuste on noin 3-6kk. Diagnoosi oli parantumaton. Virallisen diagnoosin sain 27-vuotissyntymäpäivänäni ja olihan se aika kova paikka ajatella, että ne olivat sitten viimeiset synttärit mitä tulen näkemään.

Syöpäkeskukselta minut käytännössä lähetettiin kipulääkkeiden kanssa kotiin kuolemaan. Koko tapaaminen kesti vartin. Sain edelleen käytössä olevan tautia jarruttavan lääkityksen, ja lähetteen palliatiiviselle osastolle. Lääkäri ei oikeastaan ollut edes tietoinen muista hoidoista. Kaikkeen kyselemääni vastaus oli, että asiani on jo käsitelty kokouksessa ja sillä selvä. Nykyinen lääkitys ei ole parantava, vaan hoitovaste on yleensä minimaalinen taudin etenemisen hidastuminen pariksi kuukaudeksi.

Koin, että nuoren ihmisen syövän kanssa ei kuuluisi luovuttaa näin helposti. Varsinkin kun olin ottanut asioista selvää ja tiesin, että toimivia hoitoja on olemassa. Edessä on vain byrokratiaa. Suomessa hyväksynnät puuttuvat, ja täällä noudatetaan orjallisesti käypähoitoa. Kasvaimet onneksi kutistuivat alussa lähes 40 %, jonka jälkeen aktiviteetti on hiljalleen vähentynyt ja tilanne on pysynyt nyt stabiilina. Tästä on saatu uutta toivoa parantumiseen, joka alkaa tuntua yhä realistisemmalta. On kuitenkin selvää, että nykyinen hoitovaste alkaa hiipumaan. Nyt on siis aika ottaa seuraava askel, ja valitettavasti tästä en täysin omin avuin selviä.

Lähden ylihuomenna Saksan Frankfurtiin aloittamaan paikallishoidot. Suomessa on tähän asti sanottu, että paikallishoitoja ei tehdä kasvainten koon takia. Frankfurtissa on kuitenkin kyseisistä hoidoista kansainvälisesti tunnettu interventionaalinen radiologi, joka on luvannut auttaa minua. Hoidot kustantavat n. 4000 euroa kerralta. Hoitokertoja tulee olemaan useampia. Lopullinen hoitosuunnitelma selviää vasta paikan päällä ja riippuu tietysti hoitovasteesta. Voidaan puhua kuitenkin ainakin 3–4 kerrasta.

Hoidot tehdään outpatient-tyylillä, joten reissut ovat onneksi lyhyitä, mutta niissä käydään kuukauden välein. En lähtisi näihin hoitoihin, jos en kokisi niistä olevan merkittävää hyötyä. Tavoitteena on edelleen ja aina ollut parantuminen. Koen, että tästä lähtökohdasta ja näiden hoitojen avulla se on mahdollista saavuttaa.

Minulla on takana kuukausien taistelu immuunihoidoista ja tällä hetkellä poikkeuslupahakemukseni on pyörimässä jossain HUS:in hallituksen pöydillä. Odottelen siihen kannanottoa, mutta en voi jäädä odottelemaan taudin etenemistä.

Immuno-onkologiset lääkkeet ovat mullistaneet maksasyövän hoidon muualla maailmalla, mutta varsinkin Suomessa niiden käyttö on yleisesti ottaen vähäistä – myös niissä syövissä, missä hyväksynnät löytyvät. Suomeen myytyjen immuno-onkologisten lääkkeiden määrä suhteutettuna väkilukuun on Euroopan rikkaimpien maiden joukosta selkeästi pienin. Oikeastaan kaikista Euroopan maista Suomi on siellä pohjilla.

Minusta tuntuu, että olen taistellut enemmän hoitojen kanssa, kuin itse sairauden. Olen pettynyt ja turhautunut siihen, etten saa ansaitsemaani hoitoa Suomessa. Haluan myös tapauksellani tuoda julki hoidollisia ongelmia ja kehittämisen kohteita Suomen julkisessa syövänhoidossa.

Olen saanut luvan poliisihallitukselta järjestää pienkeräyksen. Tämän keräyksen varat menevät ensisijaisesti Frankfurtissa tehtäviin hoitoihin, sekä siihen liittyviin kuluihin. Jos nämä hoidot jostain syystä keskeytyvät, eikä varoja voida käyttää siihen tarkoitukseen, ne tullaan käyttämään Docrates-syöpäsairaalan kuluihin. Rahankeräyslain mukaisesti varoja voidaan käyttää ainoastaan näihin käyttötarkoituksiin ja kaikesta rahaliikenteestä toimitetaan poliisille tilitys. Keräys kestää maksimissaan 3kk, ja mikäli maksimisumma 10000 euroa täyttyy, täytyy keräys lopettaa.

On ylipäätänsä pieni ihme, että tilanne on näin hyvä ja olen vielä elossa. On aika viedä homma loppuun ja lahjoittamalla voit auttaa minua toivottavasti saamaan uuden elämän. Suuri kiitos kaikille tuesta. Tätä postausta saa myös jakaa.

Pienkeräysnumero RA/2020/912
Keräystili
Saajan nimi: Arttu Lampinen
IBAN: FI86 1432 3500 4887 39
BIC: NDEAFIHH
Mobilepay: 040 8590158

Valitettavasti someupotus ei teknisistä syistä jutun kirjoitushetkellä onnistunut.