Tutkimus: Näin moni naisista käy mammografiassa ennen seulontaikää

0

Kaksi kolmasosaa suomalaisnaisista käy mammografiassa jo alle 50-vuotiaana. Tämä selvisi Sanna Heikkisen tekemässä tutkimuksessa.

Suomessa selvitettiin nyt ensimmäistä kertaa, kuinka moni käy rintojen mammografiatutkimuksessa ennen seulontaikää. Seulonnat alkavat 50-vuotiaana, ja tutkimukseen kutsutaan kaikki 50-69–vuotiaat naiset joka toinen vuosi. Tämä on myös EU:n suosittelema ikäryhmä.

-Näyttää siltä, että erityisesti korkeasti koulutetut naiset, ja ne joilla on rintasyövän sairastanut lähisukulainen, käyvät mammografiassa jo ennen 50-vuotissyntymäpäiväänsä, kertoo Suomen Syöpärekisterin tutkija Sanna Heikkinen.

Korkeasti koulutetuilla naisilla on yleensä terveemmät elintavat kuin vähemmän koulutetuilla, ja he ovat tietoisempia terveysasioista. He käyvät useammin gynekologilla, joka suosittelee usein mammografiatutkimusta.

Pieni kasvain vaikea löytää nuorilta

Mammografian vaikutuksesta rintasyövän kuolleisuuden alentamiseen alle 50-vuotiailla ei ole selvää tutkimusnäyttöä. Eri maissa on huomattavia eroja siinä, kuinka moni nainen käy tutkimuksessa ennen seulontaikää. Esimerkiksi Espanjan Kataloniassa 64 prosenttia naisista käy mammografiassa ennen 50 vuoden ikää, kun taas Tanskassa vain noin 4 prosenttia. Ruotsissa seulonta aloitetaan jo 40-vuotiaana.

Suomessa ei ole suositeltu seulontaa alle 50-vuotiaille. Nuorten naisten tiivistä rintakudosta on hankala tutkia mammografialla, ja pienten kasvainten löytäminen on hankalaa. Myös väärien löydösten lukumäärä on suurempi kuin vanhemmilla. On myös tärkeää välttää ylimääräistä säteilyaltistusta, koska sen kertymisen tiedetään lisäävän syöpäriskiä.

Mammografiassa käyminen saattaa tuudittaa valheelliseen turvallisuuden tunteeseen, eikä nainen reagoikaan yhtä herkästi rinnassa tuntuvaan muutokseen kuin ilman tehtyä tutkimusta. Lisäksi jotkut naiset voivat jättää käymättä varsinaisessa seulontatutkimuksessa, jos he ovat käyneet tutkimuksessa itsenäisesti vain vähän ennen ensimmäistä seulontaan kuuluvaa tutkimusta.

Tutkimus julkaistiin Acta Oncologicassa tämän kuun alussa.

Jaa

Kommentoi