Uusi suomalaistutkimus antaa lisätukea lapsiperheiden ruokasuosituksen ohjeelle, että äidin tulee välttää runsasta lakritsin ja salmiakin syöntiä raskauden aikana. Lakritsin ja sen luontaisen makeutusaineen glykyrritsiinin syönnillä voi olla pitkälle ulottuvia haittoja sikiön kehitykselle. Turvallisen käytön rajaa ei tunneta.

Tutkimuksessa suurille lakritsiannoksille sikiönä altistuneet nuoret suoriutuivat psykologin tekemistä kognitiivisista päättelytesteistä muita heikommin. Ero vastasi suunnilleen seitsemää älykkyysosamäärän pistettä. Lakritsille altistuneet suoriutuivat huonommin myös muistia mittaavista tehtävistä, ja heillä oli vanhempiensa arvion mukaan enemmän ADHD-tyyppisiä ongelmia. Tytöillä murrosikä oli alkanut aikaisemmin ja edennyt pidemmälle.

Helsingin yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Glaku-tutkimuksessa verrattiin 378:aa keskimäärin 13-vuotiasta nuorta, joiden äidit olivat syöneet ”runsaasti” tai ”vähän/ei lainkaan” lakritsia. Runsaan syönnin rajaksi oli tutkimuksessa valittu yli 500 mg ja vähäisen alle 249 mg glykyrritsiiniä viikossa. Rajat eivät ole terveysperustaisia. 500 mg glykyrritsiiniä vastaa keskimäärin 250 grammaa lakritsia. Tutkimus ilmestyi American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Pienillä määrillä ei merkitystä

Tutkijat esittävät, että raskaana oleville ja raskautta suunnitteleville kerrotaan glykyrritsiinipitoisten tuotteiden kuten lakritsin ja salmiakin haitoista sikiölle.

Suomessa näin on jo tehty. THL julkaisi tammikuussa 2016 uudet lapsiperheiden ruokasuositukset, joissa lakritsi ja salmiakki oli siirretty ei-suositeltavien ryhmään raskaana oleville. Satunnaiset pienet määrät, kuten annos lakritsijäätelöä tai muutama makeinen, eivät ole suosituksen mukaan haitallisia.

Tutkijat korostavat, että asia on tärkeä pitää oikeissa mittasuhteissa. Iso osa suomalaisista on sikiöaikana altistunut glykyrritsiinille.

-Glykyrritsiini on yksi monista sikiön kehitykseen vaikuttavista tekijöistä. On mahdotonta sanoa, onko juuri glykyrritsiini vaikuttanut jonkun tietyn lapsen kehitykseen. On tärkeätä ymmärtää, että 378 nuoren populaatiossa havaittu ilmiö ei välttämättä selitä yhden yksittäisen nuoren kehityksessä havaittuja ominaispiirteitä, toteaa THL:n tutkimuspäällikkö Eero Kajantie.

Lakritsin vaikutusten biologinen mekanismi tunnetaan eläinkokeiden perusteella hyvin. Makeutusaine glykyrritsiini lisää stressihormoni kortisolin vaikutusta estämällä kortisolia inaktivoivan entsyymin toimintaa. Kortisoli on välttämätöntä sikiön kehitykselle, mutta on suurina annoksina haitallista.

Ihmisillä glykyrritsiinin on pitkään tiedetty nostavan verenpainetta ja lyhentävän raskauden kestoa, mutta näin pitkälle ulottuvia vaikutuksia sikiöön ei ole aiemmin osoitettu.