Televisiossa toistakymmentä vuotta eri keskusteluohjelmia juontanut Tuomas Enbuske oli ahkera sosiaalisen median käyttäjä. Noin vuosi sitten hän ”katosi”. Sittemmin hän on kertonut mielenterveysongelmistaan, jotka johtivat hänet psykiatriseen sairaalaan saakka.

Nyt mies on avautunut podcastissa nimeltä Pyhimys, elämän tarkoitus ja kertoo saaneensa matkan varrella kolme erillistä diagnoosia. Masennusdiagnoosin sekä kaksisuuntaisen mielialahäiriön diagnoosin lisäksi hänellä todettiin autismikirjoon kuuluva neurobiologinen keskushermoston kehityshäiriö, asperger. Hän on sairauslomalla edelleen.

Podcastissa Enbuske kertoo muun muassa, että sosiaaliset kontaktit ovat hänelle kuormittavia. Tämä kuuluu tyypillisesti autismin kirjon maailmaan. Paradoksaalista mutta totta: työssään Enbuske on toiminut kohtaajana, henkilöhaastattelijana, joka on saanut leipänsä ihmisistä.

– Olin aina tosi kiinnostunut autismista, mutta en tajunnut, että minulla on se. Kun sain diagnoosin, se oli ihan itsestään selvää. Se on auttanut minua ihan todella paljon ymmärtämään miksi olen sellainen kuin olen, Enbuske kertoo podcastissa.

Pikku hiljaa Enbuske on alkanut päästä häpeän tunteesta, joka mielen sairauteen eli masennukseen ja bipolaariseen mielialahäiriöön, liittyi.

– Aloin vasta tänä syksynä hyväksyä, että olen vieläkin sairauslomalla. Aloin hyväksyä, että minulla on oikeus olla masentunut.

– Kun olin vakavasti masentunut ja mielisairaalassa, niin minulla oli koko ajan huono omatunto, että miksi en ole työkykyinen ja miksi laiskottelen täällä yhteiskunnan rahoilla, Enbuske kertoo podcastissa.