Nelikymppisen oululaisen Minnan rintoja operoitiin pari vuotta sitten. Kyseessä oli rintojen pienennysleikkaus. Minna oli kärsinyt koko nuoruusikänsä isoista rinnoista, mutta synnytysten jälkeen tuntui, että ongelmat vain lisääntyivät.

-Sain hartia- ja pääkipuja. Olin niin kyllästynyt riipputisseihini, että halusin vain ne pois.

Operaatio katsottiin aiheelliseksi ja Minna pääsi reduktioplastiaan. Mutta sitten odottikin järkytys. Lääkäri tuli kertomaan, että koepalatutkimus oli paikantanut useamman rintasyöpäkasvaimen. Ne eivät olleet näkyneet mammografiassa, ja lääkäri totesi, että näin olisi voinut tapahtua vasta 5-10 vuoden säteellä.

Lääkäri suositteli toisen rinnan poistamista kokonaan, riskit olisivat kuitenkin olennaiset.

Näin tehtiinkin. Minna ei halunnut pitkää leikkausta, jossa oltaisiin tehty hänelle uusi rinta käyttäen omaa ihoa. Hän harkitsi, että ottaisi implantin myöhemmin, kun leikkauksesta olisi toivuttu ja haava parantunut. Myöhemmin hän onkin muuttanut mielensä.

-En tarvitse implanttia. Pärjään aivan hyvin näin. Sen sijaan olen aivan innoissani tästä ”villityksestä” mistä olen maailmalla lukenut. Aion tatuoida toisen rintani päälle suuren kuvion. Teen siitä sellaisen, että tarvittaessa sitä voi jatkaa myös toiselle puolelle. Koskaanhan ei voi tietää, Minna sanoo.

Hän on toipunut leikkauksesta niin fyysisesti kuin henkisesti.

-En ole koskaan ollut ”sillä tavalla” ulkonäkökeskeinen ihminen. Olen insinööri ja jotenkin käytännönläheinen. Kun rinta piti poistaa, siihen joko tyydytään tai tehdään jotain tilalle. Nyt se on sitten tämä tatuointi eikä implantti. Myöskään mieheni ei ole koskaan välittänyt erityisesti rinnoistani. Jos näin voisi sanoa, niin on enempi peppumiehiä, Minna naurahtaa.

Rintatatuoinneista alettiin puhua itse asiassa jo kolmisen vuotta sitten, mutta varsinainen internet-ilmiö siitä tuli vasta viime vuonna. Kaikki lähti kanadalaisen Kelly Davidsonin hankkeesta. Nainen menetti rintasyöpätaistelussa molemmat rintansa, mutta halusi osoittaa voittajuuttaan tatuoinnin kautta. Hän ei halunnut implantteja. Davidson toi hankkeensa julkisuuteen.

-Kunnioitan tuota naista todella paljon. Rohkea, itsevarma, naisellinen, pioneeri. Hän osoittaa, että nainen voi olla nainen ja naisellinen ilman rintojakin, Minna sanoo. Minna haluaa rintaansa alla olevan kuvion

(Kuva: Facebookin Why We Ink- ryhmästä) rinnat_poisto_face_isokoko