Kesällä valoisat päivät houkuttelevat ulos ja liikkeelle, ja tyypilliset haaverit ja tapaturmat ovat sen mukaisia. Kesäloman lähestyessä kannattaa päivittää lääkekaapin sisältö kotona ja mökillä.

Lomaillessa on hyvää aikaa remontoida, grillata, urheilla ja puuhastella ulkona. Ennalta viisas valmistautuu lomaan hyvissä ajoin – tarkistamalla kodin ja kesämökin lääkekaapin varustelun välttyy monelta harmilta. Myös veneeseen ja lomamatkalle kannattaa pakata peruslääkkeet ja ensiaputarpeet mukaan. 

– Kesämökin lääkekaapista kannattaa tarkistaa tuotteiden päiväykset ja hävittää vanhentuneet. Lääkkeitä ei myöskään kannata säilyttää kesämökillä talven yli, sillä ne eivät kestä lämpötilanvaihteluita ja kosteutta, sanoo yleislääketieteen erikoislääkäri  Jaakko Halonen Terveystalosta.

Tekevälle sattuu – myös kesällä

Harjoittelun tuoksinassa sattuu silloin tällöin vammoihin johtavia tapaturmia. Lievät vammat hoituvat yleensä kotikonstein, mutta suuremmat vammat kannattaa käydä heti näyttämässä lääkärille.

– Jos jalan päälle voi varata ja turvotus on vähäistä, nyrjähdyksistä yleensä selviää kotihoidolla. Jos nilkka on vääntynyt pahasti, se turpoaa heti tai sille ei voi varata painoa, kannattaa tilanne käydä tarkistuttamassa päivystyksessä, Halonen muistuttaa.

Hoitoon tulee hakeutua myös, jos halonhakkuu ei suju odotusten mukaisesti, ja kirves pääsee lipsahtamaan jalkaan. Pienen haavan voi puhdistaa itse vedellä ja suojata laastarilla, mutta lääkäriin on syytä mennä, jos verenvuotoa ei saa itse tyrehtymään. 

Monissa tapaturmissa maallikkokin voi ensiapuna soveltaa PEACE-muistisääntöä:

P = protect, vammautunutta kohtaa tulee suojella välttämällä sen liikettä ja kuormitusta ensimmäisten 1–3 päivän aikana
E = elevate, vammautunut kohta on hyvä saada koholle verenvuodon ja turvotuksen vähentämiseksi
A = avoid, tulehdusreaktiota vähentäviä tekijöitä, kuten tulehduskipulääkkeitä ja kylmää tulisi välttää ensi vaiheessa 
C = compress, vammautuneen kohdan puristaminen vähentää verenvuotoa ja turvotusta
E = educate, terveydenhuollon ammattilaisen tulee ohjata potilasta aktiiviseen kuntoutukseen

Lapsille ja lemmikkieläimille omat lääkkeet

Kesä on hyönteisille juhlaa, mutta ikävät pistokset ja puremat voi välttää tai ainakin minimoida hyönteismyrkyillä ja -karkotteilla. Maastossa liikkuvan kannattaa varustautua kumisaappain kyykäärmeitä vastaan. Reaktiot kyyn puremaan ovat hyvin yksilöllisiä, mutta etenkin lapsen kanssa pureman sattuessa on syytä lähteä heti lääkäriin.

Lääkekaappia tarkistaessa on myös hyvä varmistaa, että sieltä löytyy lapsille ja lemmikkieläimille sopivat lääkkeet. Monesta lääkkeestä on lapsille suunnattu versio, jossa annoskoko on mitoitettu sopivaksi.

– Esimerkiksi aurinkorasvoista löytää lasten herkälle iholle sopivia rasvoja tai suihkeita, jotka levittyvät helposti. Kaikki itsehoitolääkkeet eivät kuitenkaan sovellu lapsille, joten tuoteselosteisiin kannattaa aina tutustua huolella, Halonen sanoo.

– Lääkekaapin tarkistamisen taustalla on ajatus, että kesästä pitää voida nauttia. Pikkuvaivoja ei pidä pelätä, eikä niistä tarvitse kärsiä, hän summaa.

Lomailija, varaa lääkekaappiisi ainakin nämä: 

 • laastarit, sidetarpeet ja desinfiointiaine
 • allergialääkkeet eli antihistamiini sekä silmätipat ja nenäsumute
 • hydrokortisoni auringonpolttamiin ja hyönteisten pistojen kutinaa lievittämään
 • parasetamoli tai tulehduskipulääke (lapsille ja aikuisille omansa)
 • kyypakkaus, josta saa apua myös ampiaisenpistoon
 • aurinkosuojavoiteita
 • ripulilääke, ummetuslääke, närästyslääke
 • matkapahoinvointilääkkeet automatkalle ja veneilyyn
 • maitohappobakteerit vatsavaivoille
 • lääkehiili myrkytysten varalle
 • kuumemittari
 • punkkipihdit sekä pinsetit
 • lemmikille punkkipanta tai valeluliuos