Terveystoimittaja ja villiyrttien ja marjojen asiantuntija Raija Kivimetsä on sitä mieltä, että raaka villikakku tulee jäämään pysyväksi ilmiöksi, aivan kuten vuosia sitten smoothiekin.

Toimittaja Raija Kivimetsä ja raw chef Taina Salonen ovatkin nyt luoneet kirjan, joka ilahduttaa jokaista omasta hyvinvoinnistaan huolehtivaa herkuttelijaa.

Kyse on hoitavasta herkuttelusta. Kirja kantaa nimeä Villikakut – Hyvän olon raakakakkukirja. Opus esittelee kymmeniä kakkureseptejä, joilla voi herkutella vaikkapa kaamoksessa.

Kirjassa ”juhlivat” marjat ja villiyrtit. Mukana on myös tietoutta jokaisen villiyrtin tai marjan terveysvaikutuksista. Jokaisessa reseptissä on raaka-aineena jokin marja tai villiyrtti.

-Tainan kakuista löytyy runsaasti terveyttä vaalivia raaka-aineita kuten marjoja, marjajauheita, villiyrttejä ja pähkinöitä – voidaan puhua todellisista terveyspommeista. Silti raikkaudesta, suutuntumasta ja makujen harmoniasta ei ole tingitty piirun vertaa, kehaisee Kivimetsä kumppaniaan.

Karpalokakku on terveyttä vaaliva raikas herkku.

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin väsymätöntä puolestapuhujaa, Kivimetsää ilahduttavat juuri laadukkaat raaka-aineet, jotka suojaavat ja rakentavat elimistöä kuormittamisen sijaan. Kuitupitoiset herkut pitävät sisällään hyvälaatuista rasvaa, kasvikunnan proteiineja sekä runsaasti kehoa suojaavia ja tulehdusta estäviä antioksidantteja, polyfenoleja ja vitamiineja.

Smoothien seuraaja

Raija Kivimetsä näkee, että hoitavista villikakuista tulee varmasti pysyvä trendi.

-Villi raakakakku on tänä päivänä samassa tilanteessa kuin marjoja, pähkinöitä ja vihreitä kasviksia sisältävä smoothie oli kymmenisen vuotta sitten. Nyt villikakkuja kokkaavat ja niillä herkuttelevat hyvinvoinnistaan kiinnostuneet edelläkävijät. Villikakkuja odottaa samanlainen voittokulku hyvinvointia tukevaksi herkuksi, niin kotikeittiöissä kuin kahviloissa ja ravintoloissakin, Kivimetsä sanoo.

Taina Salosen inspiraatio uusien reseptien ja kakkuluomusten kehittelyyn löytyy usein luonnosta, musiikista, kirjallisuudesta ja maailmalta. Reseptit liittyvät usein muistoihin tai tiettyyn tunteeseen.

-Raakaleivonnaisten myötä valkoinen sokeri ja vehnäjauhot ovat saaneet lähtöpassit keittiöstä. Tilalle ovat tulleet terveyttä hellivät raaka-aineet. Marjat ja muut luonnon villit herkut, tumma suklaa ja aito vanilja ovat suosikkejani, Salonen kertoo.