Eturauhassyöpä todetaan Suomessa vuosittain lähes 5000 miehellä ja määrä kasvaa väestön ikääntyessä. Eturauhassyövän riskiä arvioidaan verikokeesta tehtävän PSA-testin avulla, mutta testi sisältää paljon virhelähteitä. Syövän toteamiseksi joudutaan tekemään jatkotutkimuksia ja usein ottamaan koepaloja rauhasesta.

Mehiläinen selvittää paraikaa uuden eturauhassyöpätutkimuksen soveltuvuutta perusterveydenhuoltoon. Terveyskeskuksessa Siikalatvalla on toukokuusta alkaen käytetty perinteisen PSA-tutkimuksen sijaan laajempaa eturauhassyöpäriskiä mittaavaa Stockholm3-tutkimusta, jonka avulla pystytään vähentämään turhien koepalojen ottoa.

Kokeilun tavoitteena on arvioida, miten uuteen tutkimustietoon perustuva testi on otettavissa käyttöön terveyskeskuksessa.

– Riskiarvion perusteella potilas ohjataan tarvittaessa jatkotutkimuksiin, kuten eturauhasen ultraääni- tai magneettitutkimukseen, kertoo Mehiläisen vastaava urologi Henrikki Santti.

Vähemmän koepaloja ja komplikaatioita

STHLM3-tutkimuksessa lasketaan algoritmin avulla eturauhassyövän todennäköisyys verinäytteestä tutkittavien proteiinimerkkiaineiden ja geenialueiden sekä kysyttävien taustatietojen perusteella. Kun diagnostiikkaa ja hoitoa ohjataan STHLM3-tutkimuksen perusteella, on Pohjoismaissa pystytty vähentämään turhien koepalojen ottoa huomattavasti.

– Koepalojen otto on potilaalle epämiellyttävää ja sisältää myös vakavien komplikaatioiden riskejä. Silti myös varhaisen vaiheen syövät on luotettavasti löydetty STHLM3-algoritmin avulla, toteaa Santti.

Paremman diagnostiikan ja hoitopolun myötä myös kustannuksissa saadaan todennäköisesti säästöä, kun tarpeettomat tutkimukset ja komplikaatiot vähenevät.