Moni välttelee gluteenia vatsavaivojensa vuoksi. Ruokavalio saattaa kuitenkin lipsahtaa ojasta allikkoon, jos ei tutki gluteenittomien tuotteiden pakkausselosteita tarkkaan. Ethän halua gluteenin tilalle lisäaineita, sokeria ja rasvaa?

Vatsakivut ja turvotus ovat tuttuja monille. Syy niihin saattaa piillä ravintoasiantuntija ja ruokakirjailija Hanna Skytän mukaan liian prosessoidussa ruoassa, joka heikentää suoliston kuntoa ja altistaa yliherkkyyksille. Keliakia voidaan todeta testillä, mutta lievemmät yliherkkyydet pystytään todentamaan usein vain kotimaisten viljojen pois jättämisellä.

Gluteenittomaan ruokavalioon siirtyminen kannattaa kuitenkin tehdä järjellä. Gluteeniton keksi ei ole lähtökohtaisesti sen terveellisempi tai esimerkiksi vähäkalorisempi kuin gluteenipitoinen kollegansa.

-Gluteenittomina myytävistä tuotteista on saatettu poistaa alkuperäinen gluteeni ja ympätä tilalle keinotekoisia aineita parantamaan makua tai koostumusta. Monet niin sanotut ruokajalosteet ovatkin mielestäni vain ruokalavasteita, jotka enää kaukaisesti muistuttavat alkuperäistä, luonnollista ruokaa, Skyttä murehtii.

Gluteenin sijaan saatatkin siis saada aimo annoksen lisäaineita sekä rasvaa ja sokeria, jotka eivät ainakaan paranna suoliston tilaa, päinvastoin. Ja vaikka tuotteesta olisi poistettu gluteeni, jäljellä saattaa olla vehnätärkkelystä, joka ei suinkaan sovi kaikkien vatsoille.

Lue pienellä präntätty

Gluteenittomien tuotteiden hyllyllä kannattaakin syynätä tuotteiden pakkausselosteet tarkkaan.

Ohje kuuluu: Lue pienellä präntätty.

Suosi luonnollisesti gluteenitonta tuotetta, jossa ei ole alunperinkään ollut gluteenia eli siitä ei ole poistettu mitään eikä siihen ole vastaavasti myöskään lisätty mitään.

Gluteenitonta ruokavaliota pystyy noudattamaan myös täysin luomuna. Esimerkiksi luonnollisesti gluteenitonta leipää saa itse puhtaista luomujauhoista leipomalla. Mikäli esimerkiksi maissin ja tattarin sekoittelu ei innosta, voi turvautua valmiisiin leivontajauhoseoksiin, joita niitäkin on jo saatavilla sekä luonnollisesti gluteenittomina että luomuna.

Gluteenittomien tuotteiden käyttäjän tulisi kiinnittää erityistä huomiota kuidun saantiin. Hyviä kuidun lähteitä ovat esimerkiksi kvinoa ja täysjyväriisi sekä manteli- ja kookosjauhot. Leivonnaisiin ja vaikkapa smoothieihin voi lisätä psylliymia ja chia-siemeniä. Myös vihannesten määrää ruokavaliossa kannattaa lisätä.