Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) ja Ruokavirastolle on tullut useita epäilyjä EHEC-tartunnoista, joita epäillään saadun jauhelihapihveistä.

Kunnalliset elintarvikevalvojat selvittävät tapauksia paikallisesti. Elintarvikenäytteitä tutkitaan.  

Ruokavirasto ja THL suosittelevat, että jauhelihapihvit syödään aina täysin kypsennettyinä.

Täältä kaikki tuotteet aina halvimpaan hintaan – kaikki.

Raa’assa jauhelihassa ja sen myötä medium-kypsennetyssä jauhelihapihvissä voi esiintyä EHEC-bakteereita. EHEC on lyhenne bakteerin nimestä enterohemorraaginen Escherichia coli.  

EHEC-bakteerit voivat aiheuttaa vakavan ruokamyrkytyksen etenkin lapsille ja iäkkäille henkilöille. Jo pieni määrä bakteereita riittää aiheuttamaan sairastumisen. Raakaa lihaa käsitellessä pitää huolehtia käsien, välineiden ja pintojen pesusta, jotta bakteereita ei siirtyisi raa´asta lihasta sellaisenaan syötäviin elintarvikkeisiin, kuten salaattiin, terveysviranomaiset painottavat.

Ravintolassa jauhelihapihvit aina täysin kypsinä lapsille

Mikäli ravintolassa tarjoillaan jauhelihapihvejä mediumina, suositellaan noudattamaan Ruokaviraston ohjetta medium-kypsennetyn jauhelihapihvin valmistuksesta ja tarjoilusta. Ohjeessa suositellaan kertomaan asiakkaalle EHEC-riskistä, tarjoilemaan jauhelihapihvit lapsille aina täysin kypsinä, kysymään aina aikuisilta, millä kypsyysasteella he haluavat jauhelihapihvinsä ja välttämään tavallista kaupan tai teollisuuden valmiiksi jauhamaa jauhelihaa medium-kypsennettyjen jauhelihapihvien raaka-aineena.

Jauhelihan valmistaminen ravintolassa vaatii riittävästi tilaa, jotta se voidaan tehdä erillään muusta toiminnasta.

Täältä kaikki tuotteet aina halvimpaan hintaan – kaikki.