Erikoislääkäri Henna Peltonen vastaa tällä palstalla viikottain lukijoita askarruttaviin terveys- ja hyvinvointiaiheisiin kysymyksiin. Muistathan, että koska lääkäri ei näe potilasta, voi tutustua hänen hoitohistoriaansa ja tehdä tutkimuksia tätä kautta, vastaukset ovat vain suuntaa-antavia eivätkä täytä oikean diagnosoinnin kriteereitä. Hakeudu aina lääkärin vastaanotolle selvittääksesi tarkoin oireittesi syyt ja sairauden laatu.

Hei!

Mieheni mukaan narskuttelen hampaitani öisin. Hän sanoo, että siitä kuuluva ääni on aika pahankuuloista. Hän tönii minua vähän väliä, jos ei vielä itse nuku.

Olen miettinyt että laitettaisiin botoxia sinne ”leukaluihin”, koska olen kuullut että se voi auttaa. Osaatko kertoa siitä enemmän.

Sattuuko homma ja kauan toimenpide kestää? Kuinka kauan vaikutus kestää? Mitä maksaa? Vaikuttaako se jotenkin ulkonäköön ulospäin (koska botox). Entä voiko sillä olla sellainen vaikutus, että se menee pahemmaksi se narskuttelu, jos ei uusi sitä käsittelyä. Kaikki tieto kiinnostaa. Kiitos etukäteen.

Narsk

Öisen hampaiden narskuttelun perushoito on hampaita suojaavat yökiskot, joiden on tärkeää olla käytössä riippumatta siitä, käytetäänkö hoidossa lisänä botuliinipistoksia. Botuliini on hermomyrkky, jota käytetään pieninä annoksina sairauksien hoidossa (lääkinnällinen botuliinihoito) ja nykyään laajalti myös esteettisessä hoidossa.

Botuliinilla on lihastoimintaa lamaava vaikutus, ja sitä hyödynnetään mm. hampaiden narskutteluvaivan eli ns. bruksismin hoidossa. Bruksismin hoidossa botuliinia pistetään puremalihaksiin, jotka sijaitsevat leuassa korvien alapuolella ja ohimoilla. Lääkeaine lamaa lihasten yliaktiivisuutta ja siten helpottaa yöllistä hampaiden narskuttelua. Hoidossa käytettävät annokset ovat siinä määrin pieniä, ettei hoidolla pitäisi olla mainittavaa vaikutusta syömisessä tarvittavaan purentavoimaan. Hoidon jälkeen vaikutus alkaa viikon sisällä, maksimivaikutus tulee esille kahden viikon sisällä ja kokonaisuudessaan vaikutus kestää 3 – 6 kuukauden ajan.

Mikäli sinulla ei ole vielä käytössä öisin hammaskiskoa, suosittelen sinua hakeutumaan ensin hammaslääkärin arvioon, ja sitä kautta sinun on mahdollista saada yksilölliset hammaskiskot. Mikäli niiden avulla vaivaa ei saada kuriin, on purentalihasten botuliinihoito hyvä hoitomuoto kiskohoidon oheen. Bruksismin hoidossa botuliiniin on mahdollista saada resepti, jolloin siihen saa Kela-korvauksen.

Moi!

Luin viime lääkäripalstalta laihdutusaiheista. Kerroit siinä kysyjälle, että laihdutuslääkehoitoa on Suomessa tarjolla ja se olisi mahdollista aloittaa. Itsellä on BMI yli kolmekymmentä ja liitännäissairaus, joten asia kiinnostaisi kyllä.

Olen lukenut tällaisesta Mysimba-tuotteesta, mutta koska minulla on verenpainelääkitys (olen 45v nainen) ja häthätää sillä saadaan lukemat pysymään 150/80-tyyppisinä, niin ei taida tämä lääke olla ihan minun juttuni. Määräisitkö sinä lääkettä minunkaltaiselleni ja onko muita järkeviä lääkevaihtoehtoja? Leikkaukseenkaan en haluaisi.

Annastiina  

Mysimba on yksi lihavuuden hoitoon tarkoitetuista lääkkeistä Suomessa. Lääkkeen yksi mahdollinen haittavaikutus on verenpaineen nousu, ja siksi sitä ei suositella potilaille, joiden verenpainetauti ei ole hyvässä hoitotasapainossa. Sinun verenpainetasosi on näiden tietojen valossa liian korkea, ja ensisijaisesti pitäisi arvioida, onko verenpainelääkitystäsi mahdollista tehostaa ja onko elintapahoito asianmukainen. Koska sinulla on verenpaineen kanssa haasteita, en suosittelisi sinulle Mysimba-lääkitystä.

Lihavuuden hoitoon on Suomessa käytössä myös toinen tablettimuotoinen lääke ja yksi pistettävä lääke. Lisäksi markkinoilla on tyypin 2 diabeteksen hoitoon tarkoitettu pistettävä lääke, jolla on hyvä vaikutus myös painonlaskuun ja jota voidaan käyttää laihdutusta tukevana lääkkeenä, vaikka henkilö ei sairastaisikaan diabetesta.

Lääkkeiden hinta ja potilaan mahdollisuus saada Kela-korvaus lääkkeelle ovat usein aika merkittävässä roolissa siinä, mihin lääkkeeseen itse kunkin kohdalla päädytään. Suosittelen, että hakeudut lääkärin vastaanotolle, jotta mahdollisia lääkevaihtoehtoja kohdallasi voidaan kartoittaa yksilöllisesti.

Hei.
Olen 62-vuotias nainen. Olen kärsinyt ripulista reilun vuoden ja laihtunut 12 kiloa. Ripuli on ollut välillä vesiripulia ja välillä ihan ”liejua”. Viimeiset pari kuukautta uloste on ollut vihreää.

Pääsin paksusuolen tähystykseen, vatsan alueen TT-kuvaukseen sekä vatsan tähystykseen. Kaikki normaalia, ei kasvaimia. TT-kuvassa näkyi toisessa munuaisessa noin 5 sentin simppeli kysta. Vatsatähystyksessä iso palleatyrä, muuten ok. Näytteet olivat normaalit.

Tähystävä lääkäri käski syömään kaksi kuukautta vatsansuojalääkettä ja aloittaa FODMAP-dieetin, ei muuta.

Aloitin heti gluteenittoman ruokavalion ja vatsa toiminut todella hyvin. Uloste lähes normaalia, mutta minusta edelleen tulee liian nopeasti läpi.

Kysymys kuuluu: mitä tämä voisi olla, kun ei kerran ole keliakiaa, vaikka oireet viittaavat siihen vahvasti. Hemoglobiini-arvoa ei ole otettu eikä ferritiini. Väsymystä on ollut huomattavasti enemmän kuin reilu vuosi sitten. Olisiko gluteeniyliherkkyyttä? En ole uskaltanut kokeilla gluteenin syöntiä vielä kun on ollut niin hyvä olo. Olisin kiitollinen vastauksesta.
M

Kun kasvaimet, keliakia ja oletettavasti myös tulehdukselliset suolistosairaudet on sinulta poissuljettu, oireita aiheuttavina vaihtoehtoina mieleeni tulee suolistoinfektiot, laktoosi-intoleranssi, ruoka-aineallergia, gluteeniherkkyys ja ärtyneen paksusuolen oireyhtymä.

Sinun tapauksessasi, kun oireet ovat helpottaneet gluteenittoman ruokavalion myötä, voi kyse olla vilja-allergiasta tai gluteeniherkkyydestä ilman keliakiaa. Vilja-allergia tosin alkaa harvoin vasta aikuisiällä ja siihen liittyy usein muitakin oireita kuin suolisto-oireita. Gluteeniyliherkkyys on huonosti tunnettu oireisto, jota ei ole osoitettu allergiseksi sairaudeksi. Ei ole harvinaista, että henkilö kokee saavansa viljatuotteista oireita, jotka helpottavat gluteenitonta ruokavaliota noudattamalla, vaikka keliakiaa ei ole todettukaan. Voisit toki kokeilla palauttaa gluteenipitoiset tuotteet ruokavalioon, ja jos oireisto palaa hankalana takaisin, ei ole estettä jatkaa gluteenittomalla ruokavaliolla.

Väsymyksen perusselvittelyinä kannattaa sinulta tarkastaa ainakin verenkuva, kilpirauhasarvot ja verensokeri. Ferritiinin mittaus rautavarastojen tarkistamiseksi on järkevää tehdä ainakin siinä tapauksessa, jos verenkuvassa on viitettä raudanpuutteesta.

Kaikki julkaistut lääkäripalstat tämän linkin takana

Kysy lääkäriltä!

Joka viikko erikoislääkäri Henna Peltonen vastaa lähettämiinne kysymyksiin. Kerrallaan voimme käsitellä vain muutamia kysymyksiä. Lukemalla palstan vastauksia voi saada apua mieltä askarruttaviin asioihin, vaikka itse ei olisi kysymystä lähettänytkään.

Jos haluat kysyä lääkäriltä, lähetä kysymyksesi osoitteella toimitus (at-merkki) terveydenasialla.com ja kirjoita aiheeksi viestiin ”lääkäripalsta”.

Kaikkiin kysymyksiin ei valitettavasti voi saada vastausta. Jos kysyt, kerro tarkasti ikäsi ja vaivasi. Pituuden ja painon ja lääkityksen kertominenkin voivat olla tarpeellisia tietoja lääkärille. Emme rekisteröi, säilytä tai yhdistä mitään nimi- ja henkilötietoja tai kysymyksiä toisiinsa, eikä kenellekään vastata suoraan. Kenenkään nimi ei tule esiin palstalla. Jokainen voi halutessaan lähettää kysymyksensä vaikka luomalla tarkoitusta varten uuden, nimimerkillä varustetun sähköpostiosoitteen.

Haluatko asioida erikoislääkäri Henna Peltosen vastaanotolla henkilökohtaisesti ja tavata hänet? Se onnistuu seuraavasti:

Heinäkuussa Peltonen suorittaa esteettisiä hoitoja ja lääkinnällisiä botuliinihoitoja Tampereella 28.7 ja 30.7. ja Helsingissä 12.-14.7. Helsinki-päivinä Peltoselle voi varata ajan terveysasioissa lääkärivastaanotolle tai esteettisen hoidon vastaanotolle.

Erikoislääkäri Henna Peltonen